Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På tornspaning i Hudik

I mångas drömbild av ett hus smyger sig troligen ett torn med. Varför det är så kan man bara spekulera i.

Kanske vill man känna friheten en bit närmare himlen, kanske gillar man överblicken man får eller det faktum att ens hus ser ovanligt ut. Erik Linderoth bor på Agövägen i Hudiksvall, i ett hus med torn. Det är inte han som har byggt huset, men när han köpte det för några år sedan betydde det att en gammal dröm slog in.

- Jag har faktiskt alltid velat ha ett torn och när jag såg att det fanns ett sådant på huset tyckte jag det var jättehäftigt. Tyvärr är det den del av huset man använder minst. Antingen går man upp och tittar på utsikten, eller så använder vi det mer till fint, vi fikar där när vi har gäster. Fast vi får bara plats 3–4 stycken, säger han.

För att bygga ett torn på sitt hus krävs bygglov, i alla fall om det ska sitta på ett hus i detaljplanlagt område, som i Hudiksvalls stad. Stadsarkitekt Mats Gradh uppskattar att antalet bygglovsansökningar som gäller torntillbyggnader är ett par per år. Men det är inte alltid ett torn passar in.

I Hudiksvall finns många torn eftersom det var vanligt förekommande på byggnader i Jugendstil från 1900-talets början. För att ett torn ska komma till sin fulla rätt, både utifrån och inifrån, får det gärna vara gott om utrymme runt omkring det. Favoritutsikten från ett torn i Hudiksvall tycker Mats Gradh är från Läroverket.