Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På svindlande höjder

Det var nästan elva år sedan sist. Men nu hänger arbetarna där igen.

Det är dags att tjära om trätaket på Bollnäs kyrka.

Högt ovanför trädtopparna ser vi dem. Som små prickar mot den molniga himmelen. På 57 meters höjd syns arbetarnas takkonster över nästan hela Bollnäs. Redan vid ingången till kyrkogården känner vi den karaktäristiska tjärlukten. Lite rökig, klibbig och söt. Det kommer förmodligen att dofta i hela staden innan de är färdiga.

Erik Lund är för dagen ansvarig att förse de andra med nytillredd trätjära. Att enbart vandra och klättra upp till kyrktornets topp, uppför ålderstigna och smala trappor och slitna stegar, är ett jobb i sig.

Erik pustar och stånkar de hundratals trappstegen upp till Göran Olsson och Olov Lund, som lägger tjära på tornets takspån. Med bara rep och en sele hänger männen ut från taket. För den känslige är det tillräckligt att se på dem för att frambringa kalla kårar längs ryggraden och fjärilar i magen.

– Jag får gå upp på taket och jobba om jag vill, men det är ganska skönt att vara på marken. Jordnära, säger Erik och ler.