Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På söndag kan du göra skillnad!

Om många deltar i de kyrkliga valen stärks den demokratiska grunden för folkkyrkotanken. Det är väsentligt att säkerställa, att kyrkan leds av människor som har ett brett folkligt förtroende.

Det är valår i år. Vi kan då välja vilka vi vill ska företräda oss i Svenska kyrkan. Det är ett val som många väljer att avstå ifrån.

Det är också många som anser att de politiska partierna inte har i kyrkan att göra. Jag tillhör inte dem. Men om jag då köper att partierna finns i kyrkan, räcker det inte att de som är engagerade i frågan röstar? Nej, enligt min mening som demokrat gör det inte det.

I valen till kyrkomöte och stiftsfullmäktige ställer partier med tveksam demokratisyn upp. Därför är det primära för mig att hindra dem att ta platser och tillskansa sig plattformar för sin verksamhet.

Men om jag nu ska rösta varför ska jag ta Socialdemokraternas valsedel? Nedan ger jag dig som läsare fyra goda anledningar:

För det första: Det centrala i kyrkans budskap om människovärdet sammanfaller med socialdemokratins grundsyn. Med sina värderingar om frihet, jämlikhet och solidaritet ser socialdemokratin det naturligt att vara en ideologisk plattform och aktiv partner för och i en demokratisk folkkyrka.

För det andra: Svenska kyrkan måste vara en angelägenhet för många och inte få. Om många deltar i de kyrkliga valen stärks den demokratiska grunden för folkkyrkotanken. Det är väsentligt att säkerställa, att kyrkan leds av människor som har ett brett folkligt förtroende.

För det tredje: Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka, som bedriver rikstäckande verksamhet i samverkan mellan de förtroendevalda och dem som vigts till sina ämbeten. Där vill vi också att det drygt femtio år gamla beslutet att både män och kvinnor ska vara präster ska följas!

För det fjärde: En stor majoritet av svenska folket tillhör Svenska kyrkan. Denna historiskt givna förutsättning är grunden till att riksdagen i samband med de ändrade relationerna mellan kyrkan och staten stiftat en speciell lag om Svenska kyrkan.

Men om jag jagar älg eller gör något annat den 20 september då? Ja om du gör det eller har annat för dig så kan du precis som jag förhandsrösta! Gör det och välj Socialdemokraterna!

Sven-Erik Lindestam (S)

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel