Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På plats bland striderna

De svenska trupperna i Afghanistan har fått utkämpa flera eldstrider den senaste veckan. Mitt i dramatiken finns Henrik Klingberg från Hudiksvall som trots oroligheterna hänförs av Afghanistan och dess folk.

Den senaste tiden har varit extra dramatisk för de svenska styrkorna i Afghanistan. Fyra gånger på nio dagar har de tvingats besvara eld från stridande motståndsmän. Telefonen går varm hos Henrik Klingberg som är press- och informationsofficer i FS17 på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif.

- Läget har förvärrats sedan vi kom hit, men vi har inga förluster och det tyder på vi skött det professionellt. Jag tycker Sveriges arbete i Afghanistan är viktigt och att vi ska slutföra det som vi en gång påbörjat, säger han.

För honom är kontrasten stor jämfört med hans vanliga jobb som journalistiklärare på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå. Han kom till Afghanistan i slutet av maj och ska vara på plats i drygt ett halvår. Redan under gymnasietiden hemma i Hudiksvall vaknade intresset för situationen i Afghanistan när sovjetiska trupper invaderade landet 1979.

- Jag tyckte det var fruktansvärt när de gick in och försökte ta över det här fattiga landet. Sedan följde jag det medan det pågick i tio år, säger han.

Den senaste tiden har det blivit allt mer vanligt att motståndsmännen placerar ut hemmagjorda vägbomber. Det är det största och farligaste hotet som han upplevt sedan han kom dit. Samtidigt förundras han av landet Afghanistan och människorna som bor där.

- De är fattiga men ändå generösa, och oerhört trevliga, säger Henrik Klingberg.

Flera av soldaterna i gruppen har tränat tillsammans i Nordic Battle Group förut och är samtränade och sammansvetsade. Det är också orsaken till att han inte känner sig rädd.

- Jag är väl medveten om riskerna här och vi håller en hög säkerhetsnivå. Det känns tryggt för min del, säger han.