Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På moppe till vägens ände

Med sitt turkosblåa vatten är Ibizas lillasyster Formentera ett Medelhavsparadis. Spanjorerna kallar det för det för "spanska Karibien".

I slutet på 1980-talet satte Ibiza sitt namn på semesterkartan och blev känt som en partyö för många svenskar. Få tog sig tid att lämna ravepartyt för att upptäcka den lilla intilliggande och lugnare ön Formentera. Men nu är det annorlunda. Ibiza har fått en bredare turism som gärna besöker det spanska Karibien.

Efter en gungig färd för den sjösjuke lägger båten till vid hamnen La Savina. Bara några meter från landstigningen väntar mängder av cykel- och mopeduthyrare.

Det blir varsin knallert och vi puttrar iväg i den 30-gradiga värmen norrut, svalkade av fartvinden, upp till det långsmala näset på norra spetsen.

– Håll koll på hur din hyrmoped ser ut, säger en man som tar hand om mopederna vid vägens ände och ställer dem snyggt på rad i den mjuka sanden för att undvika parkeringskaos.

Man behöver inte gå långt innan det klara turkosblå vattnet lockar på båda sidor om näset, och det är bara att välja strand efter vind – Platja Illetes eller Es Cavall dén Borrás. Ju längre norrut man tar sig desto mer enskilt blir det. Inga hus, ingen växtlighet - bara strand. På vissa ställen får man vada när vattnet står högt.

Längst ut på östra sidan ligger den kuperade delen av ön. Efter drygt en mil når vi den ringliga vägen upp till toppen. Det är lätt att släppa blicken från vägen då utsikten är helt makalös. Väl uppe väntar den ödsligt stående fyren Faro de la Mola. Bakom lurar branta klippor rakt ned i havet.

På vägen ned är ett stopp på El Mirador vad som behövs för en tom mage. En fantastisk paella intas på första parkett, med utsikt över Formentera med Ibiza i bakgrunden.

– Det är det bästa läget på hela Formentera, skryter servitören när han ställer fram maten.

Trots sin ringa storlek är trafiken på ön intensiv, speciellt kring navet San Francisco Javier. Men det finns många småvägar att ta för att undvika snabbkörande bilar. Vägen västerut från navet leder till Cala Saona, en stilla liten strandvik, vars klara vatten gör att man kan se 50 meter under vattnet.

På hemvägen åker vi åter till det smala näset, efter ett tips på en restaurang med havets läckerheter.

I den varma vinden från havet, ensam mellan stränderna ligger restaurangen Es Moli de Sal, vars inredning är ihopsatt av drivved. De vackert slitna plankorna pryder även golv och tak. Väggarna består av ljusa tunna tygstycken som fladdrar i kvällsbrisen och släpper in det turkosblå skimret från havet, som i Karibien - och på Formentera.

Johan Croon/TT