Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På lördag smäller det i Ljusne när hemvärnet övar strid

Två plutoner med hemvärnssoldater kommer att öva strid i bebyggelse i Ljusne på lördag.

Landstigning via landstigningsbåt på en holme i älven och så vidare upp mot Ljusne värdshus där strid i bebyggelse och i byggnader ska övas. Så kommer det att se ut när ett 60-tal hemvärnssoldater kommer till Ljusne efter lunchtid på lördagen. I övningen deltar två plutoner från hemvärnet i södra Hälsingland. Allt startar i Midsommarfjärden på förmiddagen.

– Vår ambition är att vi inte ska störa och skrämma allmänheten i onödan, säger Markus Åkerlund, plutonchef i hemvärnet, Gävleborgsbataljonen.

Läs också: Försvarsmakten övar i Bollnäs stadskärna – vi finns på plats

Läs också: Ödehus som förfaller: "Om jag lagar ett fönster är det sönderslaget dagen efter"

Han säger att skottlossningen ska ske inomhus i värdshuset.

– Men civilbefolkningen får ändå vara beredd på att det kan smälla, men det är ingen fara, säger plutonchefen.

Bland hemvärnssoldaterna kommer det att finnas personer med signalgröna västar eller blågula band. Till dem ska man vända sig med frågor eller om man måste passera.

– Då kan man påkalla vår uppmärksamhet. Annars är det avståndet 25 meter som gäller, det är riskzon för hörselskador, säger Markus Åkerlund.

Läs också: Hemvärnet hjälper till i sökandet