Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På lördag blir det pannkaksfrossa i Svabensverk

På lördag eftermiddag blir det pannkaksfrossa i Svabensverk. Det går Katarina Jansson i god för som då öppnar Hälsinglands första pannkakshus med bed and breakfast.

Ett smörgåsbord eller rättare sagt ett stort pannkaksbord med alla möjliga sorters pannkakor lovar Katarina Jansson ska möta gästerna när hon på lördag öppnar Pannkakshuset Bockahästen med bed and breakfast i Svabensverk.

Att Katarina Jansson öppnar sin nya verksamhet i den gamla brukslängan närmast kyrkan just nu på lördag hänger ihop med att det samma eftermiddag är adventskonsert i Svabensverks kyrka. Medverkar där gör Linda Styf, bröderna Bertilsson, Linda Stålberg och Lena Olofsson. En hel del folk lär söka sig dit så Katarina Jansson tycker det är ett ypperligt tillfälle att inviga sitt pannkakshus samtidigt.

Tidigare hyrde Katarina Jansson in sig i Svabensverks herrgård där hon drev en bed and breakfaströrelse dit hon bland annat lockade för att gifta sig eftersom hon har vigselrätt.

Nu har hon köpt den gamla brukslängan där hon förutom ett pannkakshus även där erbjuder bed and breakfest.

- Till en början kommer jag att ha fyra dubbelrum för bed and breakfastgäster och vigselrätten har jag ju kvar om nu någon vill komma hit och gifta sig, säger hon.

Bed and breakfestgästerna kommer att kunna äta en vanlig frukost medan gästerna i pannkakshuset endast har pannkaka att välja på.

- Kaffe, te eller dryck och pannkaka. Pannkakor finns i väldigt många varianter. Pannkakor med olika sorters sylt till, amerikanska, ryska och franska pannkakor eller pannkakor fyllda med svampstuvning eller räkor för att nämna en del. Pannkakshus är vanliga ute i världen och nu får även Hälsingland ett.

Var kommer namnet Bockahästen från?

- En idé jag fick eftersom Svabensverk ligger precis på gränsen till Dalarna. Det är en kombination av hälsingebocken och dalahästen. Jag bad konstnären Marianne Ling här i Svabensverg göra en bockahäst åt mig och den blev fantastiskt bra och finns med på skylten till pannkakshuset.