Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På knä i egen uppfinning

Anders Snar äger och driver Harsagården utanför Järvsö, ett skidparadis om man så vill.

Snart ska han åka Halv-Vasan, något som inte vore så konstigt – om det inte var för att han ska genomföra den på knäna. En avsmälld hälsena gjorde ett stående lopp omöjligt, men det hindrar inte Anders.

Det har varit en tung vinter för Anders Snar. Harsagårdens verksamhet bygger på snörika och "bra" vintrar – något man inte kan kalla den pågående.

– Det kom ju fyra decimeter till andra advent. Då tänkte jag att "nu är vintern här för att stanna". Men så blev det inte.

Snön försvann igen och stundtals kunde de bara hålla ett femkilometersspår öppet.

– Vi har ju en snögaranti som innebär att det ska gå att åka en mil. Det mesta blev avbokat, och det man förlorar får man aldrig igen. Visst oroar man sig, det kommer inte in pengar, men det fortsätter att rulla ut. Men kommer snön så är det frid och fröjd igen.

Det har tagit sig lite, men den lilla mängden snö gör ändå att det blir mycket extrajobb på anläggningen, till exempel med att fylla på i de hål där det inte finns snö.

– Det är ju väldigt tunt. Det tål inte många tödagar, så är det.

– Men det har ändå gått, de riktigt inbitna är här och tycker att det går bra. Det borde kunna ta sig än.

Ta sig. Det ska även Anders Snar själv göra den 25 februari. Han ska ta sig 4,5 mil på skidor i Halv-Vasan. På knäna.

I slutet av oktober small nämligen ena hälsenan av på Anders. Han var i Skutskär på en sista träningsvecka inför endurotävlingen Gotland grand national.

Vad hände?

– Vi skulle genomföra en femtimmars lagträning på tid och jag hade första sträckan. Jag ställde upp mig mot startgrinden med foten mot den för att ta spjärn. På signal skulle jag springa 30 meter fram till crossen, och när jag tryckte iväg med vänsterbenet – då small det bara till. Då blev jag liggandes.

Det blev akuten i Gävle och en gipsad fot, innan han någon dag senare blev opererad. Efter det väntade tre veckor med spetsgipsad fot, tre veckor med foten gipsad i 90 grader och nästan fyra veckor med plastpjäxa.

Nu är Anders uppe och går utan någonting till stöd, men han måste ta det lugnt.

– Det tar runt fem till sex månader innan det är läkt, och man får träna fullt ut. Att åka Vasan och Halv-Vasan var ju inte aktuellt.

Men visst blir det skidor för Anders ändå. Han ska åka Halv-Vasan den 25 februari.

– Jag tänkte nog direkt på sjukhuset, att det här måste jag lösa på något vis.

Och det gjorde han. Han ville inte åka i en kälke, där skidorna är låsta till varandra, utan ville ha lite mer rörlighet och ha möjlighet att bromsa och kunna byta spår. Han uppfann någonting eget helt enkelt.

– Jag har byggt en knäpjäxa.

Det är en ställning som sitter på botten av en vanlig pjäxa och benen ligger fastspända i varsitt ishockeybenskydd.

Hur går det att åka med dem då?

– Det går över förväntan faktiskt. Jag trodde nog inte att det skulle vara roligt att åka på dem, men det är det.

Det blir andra gången Anders åker Halv-Vasan, och tidigare har han även åkt Vasaloppet fyra gånger – fast en gång fick han bryta.

– Så det räknas inte, och det gör jag aldrig om. Ska jag åka Vasaloppet igen då bryter jag inte, så är det bara.

Han är lite envis Anders, och Halv-Vasan på knäna – det ska han klara av.

– Ja, det ska gå, det borde gå, tycker han.

Hans pappa, som drev Harsagården före Anders, ska även han åka Halv-Vasan, samt Vasaloppet dagarna efter. Anders hoppas kunna slå honom i mål.

– Men vi kommer nog åka ganska jämt tror jag.

Det kommer bli mycket stakning, bara stakning. Hur kommer det att gå?

– Första gångerna jag åkte Vasaloppet diagonalade jag, men de senare har jag nog provat på att staka mig fram. Halv-Vasan ska jag klara av. Det tar faktiskt mindre på konditionen när man använder färre muskelgrupper. Att diagonala tar på flåset.

Vad har du för mål?

– Klarar jag det på 3,5 timmar så är jag riktigt nöjd, men fyra skulle vara okej det med.