Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På jakt efter storgäddan – fiskeguiden: "Det gäller att ha tålamod"

Gäddleken är över för den här säsongen.
Men i fiskeguiden Ronny Öbergs sällskap riskerar man inte att bli utan fisk.
– Det gäller att lägga pusslet och hitta koden. Tålamod är en viktig egenskap om man vill överlista storgäddan.

Solen gör tappra försök att tränga igenom grådiset, men mössa och vantar är ett måste trots att vi redan är i mitten av maj.

I Ronny Öberg välutrustade plastbåt står spinnspön redo i sina hållare och en bred arsenal av beten väntar på att prövas i jakten på storgäddan.

Trots att gäddleken är över lovar han att vi inte ska behöva gå hem tomhänta. Ronny är en erfaren fiskeguide som lägger all sin fritid på fisket.

Det började redan i unga år när han fick följa med de "stora" grabbarna på fisketurer hemma i Härnösand.

– Vi fiskade i både sjöar och åar och jag blev biten direkt. Det är utomordentligt goda förutsättningar för sportfiske i Västernorrland och med tiden har intresset växt, berättar han.

Intresset för sportfiske är stort, mellan en till två miljoner svenskar fiskar årligen enligt Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund. Men på många platser har det blivit svårare att fånga fisk. I Stockholms skärgård, till exempel, är gäddbeståndet hotat. Reproduktionen för gäddorna har varit kraftigt störd i flera år och miljöpåverkan misstänks vara en orsak.

I Västernorrland mår däremot gäddan bra. Just nu genomför länsstyrelsen fiskräkning i flera vattendrag och resultatet så här långt är tillfredsställande.

– Under de tre första veckorna har 1 300 fiskar passerat och en gissning är att drygt hälften av dessa är gäddor, säger Tomas Schön, fiskerikonsulent på länsstyrelsen.

Redan när isarna släppte i havsvikarna i slutet av mars började årets gäddfiske. Vill man ha stora firrar gäller det att vara ute tidigt. De bästa fisket är förleksfisket i de grunda lekvikarna, avslöjar Ronny.

– I början på säsongen väger gäddmaddamerna mycket eftersom de håller rommen och har kvar sin hugginstinkt.

Han har bra koll på sina fångster, det har blivit en hel del gädda och även ädlare fisk under årets första månader.

– Få se nu, runt 150 gäddor har det nog blivit hitills i år. Flera fina bitar, väger de över fem kilo så är det en hyfsat stor fisk.

Merparten åker tillbaka i vattnet. Ronny är, trots den passionerade sportfiskare han ändå är, inte särskilt förtjust i havets läckerheter.

– Det är naturupplevelsen och spänningen i att överlista fisken som är själva grejen, säger han.

Den största gädda Ronny överlistat vägde 12,7 kilo. Pratar vi längd och firrar över en meter har det blivit en hundratal sådana. Ronnys fiskekompis, Lars Öman från Örnsköldsvik, torde vara rekordhållare i distriktet när det gäller att dra upp stora gäddor.

– Han har dragit upp 120 bjässar över 10 kilo, berättar Ronny.

När vi styr ut mot de grunda havsvikarna utanför Härnösand får vi plötsligt sällskap av en havsörn som patrullerar av sitt revir. Skyddade havsfjärdar med lämpliga lekvikar som Älandsbrofjärden och Norafjärden är bra platser för den som är ute efter napp.

– Här är utmärkt fiske och gäddan lurar i vassen, säger Ronny och ankrar båten.

Han botsaniserar bland alla beten och väljer till sist ett gummibete, Mc Rubber. Men gäddorna verkar ljummet intresserade av att äta. Några större fiskar är ändå där och nafsar på betet.

– Gäddorna har inte börjat ställa om sig ännu efter leken och börjat käka ordentligt, förklarar Ronny.

Men det dröjer inte många minuter innan den första gäddan fastnar på kroken. När dagen ska summeras har fem fiskar överlistats och efter kontroltmätning fått återvända i sitt rätta element för att växa på sig.

Har du något knep för att få fisken att nappa?

– Tålamod är en bra egenskap. Sen krävs det lite uthållighet, pröva gärna att fiska under olika väderförhållanden.