Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovisst vad politikerna ställer upp på

Det verkar inte finnas politiska förutsättningar för att genomföra alla de besparingar som finns med i landstingsdirektörens strategiska plan.

Annons

Under onsdagen presenterades planen som bland annat innehåller nedläggning av all akutmedicin i Bollnäs, BB och sluten barn- och kvinnovård i Hudiksvall samt akutkirurgi i Hudiksvall, åtminstone nätter och helger.

– Jag måste poängtera att det här är ett rent tjänstemannalag. Jag är på intet sätt säker på vad vi mäktar med att skapa en politisk majoritet för, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Däremot är hon inte överraskad över några av de förslag som finns med i den strategiska planen.

– Uppdraget var att de skulle tänka fritt. Det skulle inte finnas några heliga kor.

Hon vill än så länge inte avvisa något av förslagen.

– Det är nu den politiska diskussionen börjar.

Det finns delar i den strategiska planen som landstingsrådet Björn Brink (C) inte kan tänka sig att ställa upp på.

– En sak kan jag säga klart. Varken förslag A, B eller C kommer att genomföras. Det kommer inte att bli förändringar i den här omfattningen. Vi politiker måste sätta samman ett eget förslag.

Björn Brink tycker att de beräknade besparingarna är små i jämförelse med de stora förändringar som föreslås.

– Det känns som mycket väsen för lite ull.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) är också förvånad över att besparingen räknas så lågt.

– Dessutom har jag inte fått något klart besked hur stora investeringar som krävs i Gävle om man ska koncentrera verksamhet dit.

Patrik Stenvard vill inte uttala sig om några av de olika förslagen i strategiska planen.

– Jag har förutsatt av vi ska ha två akutsjukhus i länet, men sedan får man ju se att tiderna förändras också. Medicinska rådet har ju gett sitt stöd till förslagen ur medicinskt synpunkt, men patientperspektiven saknas i analysen.