Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovisst vad politikerna ställer upp på

Det verkar inte finnas politiska förutsättningar för att genomföra alla de besparingar som finns med i landstingsdirektörens strategiska plan.

Under onsdagen presenterades planen som bland annat innehåller nedläggning av all akutmedicin i Bollnäs, BB och sluten barn- och kvinnovård i Hudiksvall samt akutkirurgi i Hudiksvall, åtminstone nätter och helger.

– Jag måste poängtera att det här är ett rent tjänstemannalag. Jag är på intet sätt säker på vad vi mäktar med att skapa en politisk majoritet för, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Däremot är hon inte överraskad över några av de förslag som finns med i den strategiska planen.

– Uppdraget var att de skulle tänka fritt. Det skulle inte finnas några heliga kor.

Hon vill än så länge inte avvisa något av förslagen.

– Det är nu den politiska diskussionen börjar.

Det finns delar i den strategiska planen som landstingsrådet Björn Brink (C) inte kan tänka sig att ställa upp på.

– En sak kan jag säga klart. Varken förslag A, B eller C kommer att genomföras. Det kommer inte att bli förändringar i den här omfattningen. Vi politiker måste sätta samman ett eget förslag.

Björn Brink tycker att de beräknade besparingarna är små i jämförelse med de stora förändringar som föreslås.

– Det känns som mycket väsen för lite ull.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) är också förvånad över att besparingen räknas så lågt.

– Dessutom har jag inte fått något klart besked hur stora investeringar som krävs i Gävle om man ska koncentrera verksamhet dit.

Patrik Stenvard vill inte uttala sig om några av de olika förslagen i strategiska planen.

– Jag har förutsatt av vi ska ha två akutsjukhus i länet, men sedan får man ju se att tiderna förändras också. Medicinska rådet har ju gett sitt stöd till förslagen ur medicinskt synpunkt, men patientperspektiven saknas i analysen.