Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovisst om kollektiv för dagbarnvård

Dagbarnvårdarna blir kvar i Ljusdals kommun. Det verkar givet. Men kollektiv som Zorro i Färila och Pysslingen i Ljusdal kan försvinna.

Ett tredje dagbarnvårdarkollektiv, Ringblomman i Ämbarbo, Ljusdal, kan omvandlas till förskola eftersom det redan i praktiken fungerar sådan med bland annat dygnetruntöppet vid behov.

Onsdagens möte med utbildningsnämnden hade på förhand lite ödesstämpel över sig när det gäller framtiden för dagbarnvårdarnas vara eller icke vara.

Och det allvarstyngda ämnet påverkade också debatten som blev långdragen. Den blev så långdragen och med så många yrkanden och inlägg att det till slut beslutades om bordläggning. Detta för att ledamöterna skulle samla sig och få klarhet kring vad de olika yrkandena medför.

Av debatten på onsdagen att döma finns det inget hot mot dagbarnvårdarna som yrkesgrupp. Alla vill behålla pedagogisk omsorg som ett alternativ till förskolornas verksamhet.

Men det gick en skiljelinje i utbildningsnämnden om hur utbudet ska organiseras.

Mycket handlade om dagbarnvårdarkollektiv som Zorro i Färila och Pysslingen i Ljusdal ska finnas kvar i gemensamma lokaler eller inte.

Socialdemokraterna föreslog att pedagogisk omsorg ska finnas kvar men bara i dagbarnvårdarens hem. För att underlätta för verksamheten och klara kravet på de anställdas 40-timmarsvecka föreslogs att nyanställning av personal som kan täcka upp vid ledighet utreds.

– Vi anser att pedagogisk omsorg hemma hos dagbarnvårdaren är ett bra alternativ till förskolor för barn som har svårt att vara i större grupp, säger Ann Hamrén (S) om förslaget.

Eftersom Moderaterna stödde arbetsutskottets beslut, som också slår fast att omsorgen ska bedrivas i dagbarnvårdares hem, lutar det åt att dagbarnvårdarkollektivens verksamhet i lokal upphör så småningom.

S och M får majoritet om man så väljer när den bordlagda frågan om dagbarnvårdarna tas upp igen.

Övriga partier var mer benägna att hålla dörren öppen för en samlad dagbarnvårdarlösning i lokal för att personalen ska kunna täcka upp för varandra vid ledighet och sjukdom.

– Det känns inte bra att till exempel tvinga Zorrokollektivets två dagbarnvårdare till respektive hem efter att ha bedrivit verksamhet i lokal i 15 år, säger Conny Englund (SRD).

Trots bordläggningsbeslutet verkar det klart att dagbarnvårdarkollektivet Ringblomman omvandlas till förskola. Ingen var emot det.