Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovisst in i det sista om ödesskatten

Det kunde ha blivit gravöl vid Anders W. Jonssons besök i Söderhamn. Men på måndagen kunde Arizona Chemicals ledning fira regeringsbeslutet om oförändrad råtalloljeskatt med elva tårtor.

På måndagsmorgonen kom det officiella beskedet att regeringen behåller skatten på råtallolja som bränsle – och därmed räddar Sandarneföretaget Arizona Chemical, med 116 anställda. Med underleverantörer och samarbetspartners inräknade handlar det om sysselsättning för 300 personer.

Klockan nio på morgonen kunde vd Per Lundman beställa elva tårtor till kommunens mest välkomna tårtkalas.

Därför slapp Anders W. Jonsson, politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, dricka gravöl med partikamraterna Lennart Olsson och Magnus Svensson.

Vid pressträffen på Arizona Chemical i Sandarne, fällde Jonsson repliken som har alla förutsättningar att bli en klassiker:

- Råtalloljan är ingen skitfråga.

Räddningen kom i sista stund. Så sent som för bara en vecka sedan såg det dystert ut. Men spelet bakom kulisserna var intensivt, rent rafflande, med två starka departement som gick i närkamp med varandra om förslaget att slopa skatten på råtalloljan som bränsle.

Det blev näringsdepartementet som avgick med segern över finansdepartementet, med argument som jobb, energi och miljö som slagträ.

Det kunde Anders W. Jonsson avslöja. Han berömde det kraftfulla lobbyarbete som länsstyrelsen, kommun- och företagsledning lagt ner för att upphäva förslaget som skulle ha varit spiken i kistan för Sandarneföretaget.