Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovisst elläge inför vintern

Vattenmagasinen är fulla men kärnkraften går inte för fullt.

Hur det blir med elpriserna i vinter är omöjligt att förutspå.

- Se över din egen förbrukning innan du bestämmer dig för rörligt eller bundet avtal, säger energirådgivare Östen Östman.

Skyhöga elräkningar har varit vardagsmat för villaägare de senaste vintrarna. Det smällkalla vädret i kombination med vattenkraft och kärnkraft som inte alltid körts på full kapacitet har gjort att elpriserna skjutit i höjden.

Energimarknadsinspektionen, EI, tror att oron för det rådande konjunkturläget gör att vi förväntas använda mindre el i vinter, och detta pressar priserna.

Just nu är älvarnas vattenmagasin välfyllda, men EI varnar för att kärnkraften bara kommer att kunna gå på 40 procent av sin kapacitet. Detta på grund av att årliga servicearbeten som genomförs på kärnkraftverken kan dra ut på tiden.

Hur ska man då tänka inför vintern? Östen Östman är energirådgivare för Hudiksvalls och Söderhamns kommun. Han säger att elen är billig just nu, och att priset sjunker med ökande regnmängder. Men fyllda vattenmagasin är ingen garanti för att elen blir billig i vinter.

- Blir det en smällkall vinter kommer vi förbruka mer än om det är slask, och då blir det dyrare. Sen vet man aldrig om ett kärnkraftverk kommer att stå stilla, säger Östen Östman.

Han kan inte ge några generella råd kring om man ska välja att binda sitt elavtal eller inte.

- Man måste gå till sig själv och titta på sin verksamhet. Men de flesta väljer att binda på ett eller tre år. Det har varit ogynnsamt att ha rörligt de senaste vintrarna.

Östen Östman har märkt att de senaste vintrarnas höga elkostnader har gjort att många nu accepterar att ha en lägre temperatur inomhus.

- Man behöver inte ha 23 grader längre. 18 är okej i sovrummet och kanske 20–21 i vardagsrummet.