Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oviss framtid för Variant

Oroliga Bergviksbor funderar över köpcentrets framtid.
Fastigheten är till salu och en spekulant ska finnas, men inget är klart.
- Det kan inte bli sämre än nu, säger Britt-Marie Johansson, Blomvarianten.

Det en gång livliga köpcentret har minimerats till en livsmedelsbutik, ett kafé och en blomsterhandel. Av 9 000 kvadratmeter är bara hälften uthyrt, enligt ägaren.

I den pampiga entrén med klotlampor som hänger ner från taket kommer Anita Engberg som handlar det mesta här.

- Vad ska man tycka, det blir mörkare och mörkare här. Butik efter butik stänger, det verkar vara på nedåtgående. De gamla tiderna kommer nog inte tillbaka.

Rustam Fastighets AB i Stockholm köpte Variant köpcenter i början av 2009. De förvärvade fastigheten mest av en slump. Hamid Rustam, delägare i bolaget, berättar att det inte direkt fanns några planer vid övertagandet.

Och sedan dess har inget hänt, mer än att den stora klädbutiken, Klädvarianten, slår igen portarna i slutet av september.

- Vi har inte haft tid att sköta om Variant. Min bror som också är delägare har haft personliga problem som påverkat, men det är bättre nu, säger Hamid Rustam.

Vad har ni för framtidsplaner?

- Variant är till salu och vi har en spekulant som är från Söderhamn, men vi får se hur det blir. Om vi inte får det sålt fortsätter vi att driva stället. Det finns bra idéer, både från oss och intressenten.

Är det några nya hyresgäster på väg in?

- Nej, inte än. Och vi har inte haft tid att kontakta Ikea, Jula, Clas Ohlson eller några andra.

Längst in ligger Konsum. Med ytor som får vilken handlare som helst att bli grön av avund. Frysrummet är på ungefär 200 kubikmeter och kylrummet är inte mindre det.

- Det här är byggt för något helt annat. På 1980-talet låg här en jättebutik. Folk vallfärdade till Bergvik för att handla billig mat, elektronik och kläder. Busslaster kom från Dalarna, Östersund och Sundsvall. Annat är det nu, säger Stefan Johansson, Konsums butikschef.

Men för de som känner oro över Konsums framtid har han lugnande besked. Butiken är välmående och några planer på att lämna Variant finns inte.