Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovilja hos kommunen att låta brukare välja utförare

När frågan om hur ersättningen för privata aktörer kom upp på senaste kommunfullmäktige trodde jag inte att jag hörde rätt, skriver Tomas Brånedal.

Annons

Bollnäs kommun har valt att införa LOV, Lagen om valfrihetssystem, men bjuder in med armbågen.

Vi vet att flera privata aktörer har försökt att driva verksamhet enligt LOV. Men den ersättning som kommunen erbjuder skapar inte förutsättning att lyckas.

Erika Engberg svarar att hon ser att LOV är till för brukare som ska kunna välja utförare, ”LOV är inte till för de privata företagen”, säger hon på sittande KF möte.

För mig är det tydligt att sittande ledning i Bollnäs kommun inte vill att det ska finnas möjlighet att välja en privat utförare. Om viljan finns skapar man också möjligheter för att det ska gå att driva i privat regi.

Som läget är nu, är att Bollnäs kommuns invånare inte har möjlighet att välja enligt LOV just för att det inte finns några privata utövare kvar längre.

LOV gäller för kommuner och landsting när de inför valfrihetssystem för hälsovård- och socialtjänster. Det är frivilligt för kommuner att införa valfrihetssystem men obligatoriskt för landstingen inom primärvården.

Tomas Brånedal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel