Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öviksbo döms för grovt förtal – spred falska uppgifter om Patrik Oksanen

En man i 55-årsåldern från Örnsköldsvik döms för grovt förtal efter att ha spridit falska uppgifter på Facebook om Hudiksvalls Tidnings politiska redaktör Patrik Oksanen. Påföljden för brottet blir villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer: Skrev falska uppgifter om ledarskribent –Örnsköldsviksbo inför rätta

Det var i mars förra året som mannen skrev ett inlägg i en Facebookgrupp som behandlar Ukrainakonflikten. Inlägget gällde Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls tidning och Mittmedias försvars- och säkerhetspolitiska expert som regelbundet medverkar på Helahälsinglands ledarsida.

Mannen har skrivit falska påståenden om att Oksanen dömts för ett grovt sexbrott.

Oksanen fick kännedom om inlägget och tog en skärmdump av det ett par timmar senare.

55-åringen har erkänt gärningen och döms nu för grovt förtal med påföljden villkorlig dom och dagsböter.

– Min klient är djupt ångerfull och han har förståelse för att Patrik har farit illa, säger mannens advokat, Jonas Vedin.

– Uppgifterna i kombination med att de låg ute på Facebook har gjort att det rubriceras som grovt förtal och det har jag full förståelse för. Sen menar vi att inlägget inte hade hunnit få en sådan stor spridning att det bör rubriceras som grovt, men jag förstår att det är gränsfall, säger Jonas Vedin.

Jonas Vedin hade ännu inte hunnit prata med sin klient när Mittmedia når honom, men säger att han inte tror att 55-åringen kommer överklaga domen.

Tomas Froms, tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningarna i Hälsingland säger att domen är en viktig markering på att man inte får skriva vad som helst i sociala medier.

– Att förtala en människa är ett brott och det visar den här domen. Det är oerhört sorgligt att journalister ska behöva utstå sådana här kränkningar för att de utför sitt arbete. Därför är det också principiellt viktigt att det här förtalet ledde till åtal, rättegång och en fällande dom, säger han.

Läs mer: Man från Örnsköldsvik spred falska uppgifter om ledarskribent – åtalas för grovt förtal

– Jag välkomnar domen, den visar att rättsstaten fungerar. Det är också principiellt viktigt att sociala medier inte är ett laglöst område, säger Patrik Oksanen.

Under tisdagen kom även domen i Anna Gullberg-fallet. Anna Gullberg är chefedaktör på Gefle Dagblad och fick dödshot av en man efter att hon granskat stadens moské och deras påstådda kopplingar till radikal islamism. Nu har mannen dömts till fängelse.