Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervakning genom konstnärens öga

Övervakning spelar en allt större roll i våra liv, även om vi kanske inte märker det. Utställningen "Watched" på Hasselblad Center närmar sig den komplexa frågan från ett konstnärligt perspektiv.

Vår tids övervakningssamhälle blir allt svårare att överblicka. Det omfattar allt från systematiserade datainsamlingar till biometri där våra kroppar mäts och synas.

Men för att förstå hur övervakning faktiskt fungerar är det avgörande att vända blicken mot det visuella och fotografiska. Det menar Louise Wolthers, som tillsammans med Dragana Vujanovic och Niclas Östlind har sammanställt utställningen "Watched! Surveillance, art and photography" som öppnar på Hasselblad Center i Göteborg den 28 maj.

Sammanlagt medverkar tio konstnärer. De närmar sig bland annat fenomen som övervakningskameror, ansiktsigenkänningsteknik, självövervakning och Google-tjänsten street view.

Övervakning har använts av makthavare för att överblicka och kategorisera människor sedan urminnes tider. Men det är inte bara myndigheter som håller koll på oss.

– Vi övervakar även varandra, bland annat i sociala medier, säger Louise Wolthers.

Hon påpekar samtidigt att övervakning inte nödvändigtvis behöver vara ett uttryck för en storebrorsmentalitet. Den kan också rymma ett mått av omsorg.

– Det kan vara ett sätt för samhället att ta hand om sina subjekt. Forskningen visar att man i de skandinaviska länderna har stor tilltro till övervakning. Det är förstås kopplat till att vi inte har upplevt totalitära regimer, säger Louise Wolthers som hoppas kunna uppmärksamma besökarna på att även om de själva kanske inte lider av övervakning så finns det andra som gör det.

Utställningen uppmärksammar också företeelsen sousveillance, ett slags motståndsrörelse där konstnärer och aktivister övervakar sina övervakare. Begreppen surveillance (övervakning) och sousveillance stammar från franskan och står i motsatsförhållande till varandra. Förledet "sous" betyder under och syftar på underifrånperspektivet.

– Exempel på sousveillance kan vara medborgarjournalistik och personer som filmar poliser i USA med sina mobiler. Det handlar alltså om att se nedifrån, säger Louise Wolthers.