Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Översvämning i Furangallerian

(UPPDATERAD SÖNDAG 21:00) Räddningstjänsten fick in ett larm 00.19 i natt om en kommunal vattenledning som har gått sönder. På plats så pumpade Räddningstjänsten ut vatten från Furagallerian och in i det tomma parkeringshuset, för att få bort massorna från gallerian och lagren.

Annons

 Hollywood och Eurosko är affärerna som drabbades.
– Flera dagars onödigt jobb, säger Katarina Zachrisson, ägare på Hollywood uppgivet.
Vattnet fyllde hela golvet på Hollywoods lager, ända in i det närmaste lagerrummet mot affären.
– Vattnet här på lagret var alldels svart, säger Katarina Zachrisson, som står och moppar golvet.
– Räddningstjänsten berättade att de hade stått med vatten till knäna här utanför.
Så de fick lägga upp kläder på hyllorna och flytta undan kartonger. Som tur var klarade sig det mesta, eftersom kläderna är nedpackade i plast. Det var endast de understa kartongerna som tog stryk.
På Eurosko blev man inte lika drabbad.
– Jag fick åka hit i natt mellan ett och tre och fixa, säger Lars Olsson, delägare Eurosko.
Men det är inget som har blivit förstört.
– Ett par timmars jobb, säger han.
Under lördagen stängde man av fem vattenventiler, vilket ledde till att några hushåll blev utan vatten och Söderhamn Nära satte då dit en vattentank. Stefan Ek på Söderhamn Nära förklarar att konsekvensen blir mindre tryck i ledningarna.
– Det kan leda till trubbel i nätet, som missfärgat vatten. Men det är absolut ingen fara, säger han.
Klockan åtta på söndagen började man åtgärda ledningen. Anledningen till att man väntade till söndag var att man behövde kabelhänvisning, maskiner samt stänga av mellan skolhusgatan och teaterbacken. Den kommunala segjärnsledningen hade gått sönder under Kungsgatan och hålet i ledningen var ungefär två knytnävar stor. Runt halv elva var allting igång igen.
– Det gick fort att fixa bara vi kom igång, säger Stefan Ek.