Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överskott på ekomjölk

Det finns ett överskott av ekomjölk och Arla har stoppat rekryteringen av nya ekomjölkbönder.

Nästan tolv procent av landets mjölkmängd är ekologisk. Under det senaste året har produktionen av ekologisk mjölk ökat med 29 procent, visar en strukturrapport från branschorganisationen Svensk mjölk.

Den stora ökningen av ekologiska mjölkbönder kombinerat med en dämpad marknad har gett ett överskott på ekomjölk, förklarar Åke Lundqvist, medlemschef på Arla.

– Bakgrunden är att vi hade brist på ekomjölk för några år sen. Då satte vi igång en rekryteringskampanj, som framförallt gav effekt under 2011.

– Samtidigt har marknaden utvecklats på ett oväntat sätt. Folk håller i pengarna nuförtiden.

– Så i dag har vi ett överskott på ekologisk mjölk. Därför har vi tagit beslut om ett stopp på nyrekrytering.

Hur länge stoppet för nya leverantörer av ekomjölk kommer att finnas kvar inom Arla är jättesvårt att säga, säger Åke Lundqvist.

– Stoppet gäller tills vidare.

Även inom Milko hade de ett överskott på ekomjölk när de gick ihop med Arla, berättar Jonas Westling, tidigare medlemschef på Milko, numera regionchef på Arlas region Nord, som omfattar de tidigare Milkobönderna.

Milko hade en kö av bönder som ville ställa om till ekomjölk när de gick ihop med Arla.

Omkring 75 procent av den invägda mjölken i Sverige kommer numera till Arla.