Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagar vindkraftsbeslut

Sverigedemokraten Pär Norling är inte nöjd med Mark- och miljödomstolens beslut om att företaget O2 Vindkompaniet tillåts bygga 42 vindkraftverk i Tönsen.
Nu överklagar han till högsta instans.

Det var i början av februari som domen föll. Mark- och miljödomstolen sa ja till vindkraftsbygget i Tönsen. Däremot sänkte man antalet från 55 till 42.

Från miljö- och byggnämndens sida som överklagat länsstyrelsens tidigare beslut sade man sig vara relativt nöjda och hade inte för avsikt att överklaga ännu en gång.

Men Sverigedemokraten Pär Norling som har en fritidsfastighet i Tönsen är långt ifrån nöjd.

I helgen bestämde han sig för att överklaga beslutet hos Mark- och miljööverdomstolen som är högsta instans.

- Klart att man inte är nöjd när de förstör ett orört naturområde. Då tycker jag det är bättre att man satsar på turism istället. Camping och fisketurer skulle kunna locka många.

Han säger att de flesta i Tönsen tycker som honom. Att de förstör naturen och utsikten.

- Nu vet man ju inte hur det går, om Mark- och miljööverdomstolen kommer att ge ett prövningstillstånd. Men man kan ju alltid hoppas att det inte blir några vindkraftverk, säger Pär Norling.

På O2 Vindkompaniet tycker man att överklagningen är tråkig, men samtidigt tror inte projektledare Jan-Olof Dahlin att domstolen kommer att bevilja prövningstillstånd.

- Det krävs särskilda skäl för att få frågan prövad igen. Det räcker inte med att man tycker att vindkraftverk är fula eller stör utsikten.