Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagar uranletning

Markägarna överklagar nu beslutet. Det är Bergmästaren som har beviljat European mineral exploration tillstånd att söka uran på Stugberget i Ovanåkers kommun, efter att tidigare ha avslagit bolagets ansökan.

Men bolaget överklagade det tidigare beslutet om att avslå ansökan. Bolaget vände sig till Förvaltningsrätten i Falun, som beslutade att skicka tillbaka ärendet till Bergsstaten för fortsatt handläggning. Sedan beslutade Bergmästaren att bevilja undersökningstillstånd enligt minerallagen.

Det är det beslutet som Sture Ohlsson och Ulf Stureson nu överklagar hos Förvaltningsrätten.

– Vår viktigaste invändning mot att undersökningstillstånd för uran beviljats är dock att uranletningens enda syfte är att undersöka huruvida en uranfyndighet skulle kunna leda fram till uranbrytning med alla dess konsekvenser för människa och miljö, skriver de i sin överklagan.

De skriver vidare att i bolagets överklagande sägs bland annat att man har för avsikt att dela upp undersökningsarbetet i fyra faser och i fas1 utföra undersökningar med bland annat geologisk kartering, geokemisk provtagning och geofysisk mätning. Men det framgår inte i tillståndet i vilket skede bolaget bör/ska upprätta en arbetsplan som ska delges markägarna.

De hänvisar också till ett tidigare tillståndsärende, där Bergmästaren menar att undersökningsarbeten bör föregås av en arbetsplan.

– Vi tolkar den skrivningen som att Bergmästaren menar att en arbetsplan bör sändas till markägarna redan när undersökningstillståndet meddelats, det vill säga innan några som helst undersökningar förekommit.

Det var 2013, som Bergmästaren avslog bolagets ansökan om undersökningstillstånd.