Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagar sopbeslut

Hög avgift och lite sopor, skriver en Gnarpsbo som vänder sig till länsstyrelsen för att slippa betala renhållningsavgift.

Mannen har tidigare bett miljö- och räddningsnämnden om att slippa betala för sophämtning, men har fått avslag. Nämnden pekar på möjligheten att få längre tömningsintervall eller att få dela sopkärl med en granne. Något avfall blir det alltid, som man inte kan ta hand om på ett bra sätt, skriver nämnden i beslutet; dammsugarpåsar, bandage, rakblad, tejp, dricksglas, diskborstar med mera.

Vid de ytterst få tillfällen då Miljööverdomstolen har beviljat avgiftsbefrielse har det handlat om fritidsbostäder utan övernattningar eller vid svårigheter att utnyttja den kommunala sophämtningen i kombination med kortare vistelser på en fastighet, berättar miljö- och räddningsnämnden i beslutet.

Gnarpsbon tycker dock att hushållet klarar sophanteringen på egen hand. Fram till i maj, då överklagandet till länsstyrelsen skrevs, har det inte funnits några sopor alls i kärlet, eftersom det inte har funnits några sopor att lägga där, skriver mannen. En gång per år kunde vara en passande soptömningsintervall, framhåller han.

"Annars kan det bli att man slutar att källsortera då man inte har något för det. Är det så ni vill?" undrar Gnarpsbon.