Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagar beslut om omhändertagna djur

Beslutet att omhänderta flera kor och kalvar på en gård i norra hälsingland har överklagats till förvaltningsrätten.

Annons

Det var i juni förra året som länsstyrelsen efter ett besök på gården beslutade att omhänderta 15 kor och 14 kalvar. Djuren ansågs vara magra och djuren fick inte tillräckligt med mat enligt inspektörerna. Länsstyrelsens och veterinärens bedömning var att korna inte mjölkades så som de borde.

Djurägarna har överklagat beslutet och de anser att länsstyrelsen brustit vad gäller rätt till tolk. På grund av att tolken medverkade på telefon anser djurägarna att det uppstod flera missförstånd.

Vidare anser djurägarna att djuren inte var i kraftigt underhull och att det fanns tillräckligt med bete till djuren. Djurägarna anser att de borde ha fått ett föreläggande i stället, för att kunna åtgärda eventuella brister.

Förvaltningsrätten anser att tolkbehovet har uppfyllts eftersom en tolk har varit närvarande genom telefon. I domen konstaterar förvaltningsrätten att det var nödvändigt med ett omhändertagande av djuren på grund av deras hälsostatus.