Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagande om vattennivå

Länsstyrelsen har förelagt att höja vattennivån i Sorttjärn, Järvsö, till den nivå de tror är den ursprungliga. Flera överklaganden har kommit in efter det då de vill att ärendet förlängs på grund av semestertider.

Tidigare i juli beslutade länsstyrelsen att höja vattennivån i Sorttjärn, nedanför skidbacken i Järvsö. Vattennivån har höjts och sänkts tidigare och nu förelägger länsstyrelsen att höja vattennivån med 20 centimeter, till 182,8 meter över havet. Det med hjälp av en bräda så att nivån går lätt att finjustera.

Det råder fortfarande oenighet om var den ursprungliga vattennivån låg innan den gamla stentröskeln rasade. Och enligt de överklaganden som kommit in framkommer det att länsstyrelsens föreläggande kommit mitt i sommar- och semestertider, vilket undertecknande poängterar också medfört svårigheter för att ta fram sakliga uppgifter och kunskaper för ärendet.

Sedan vattennivån höjdes i sjön har jordbruksmarkägare märkt av försurning och enligt överklagan innehåller också föreläggandet flera sakfel. Bland annat att huvudorsaken till att stentröskeln rasade berodde på att Järvsöbacken årligen höjt och sänkt vattennivån. Enligt ett överklagande framkommer det också i föreläggandet att det aldrig inkommit något klagomål under vintersäsongen 2008-09 för höjningen av vattennivån, vilket undertecknare menar tillfälligt gåtts med på innan det att Järvsöbacken överträtt tappningsgränsen och sänkt sjön med 70 - 90 centimeter.