Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergödning kontra förtryck

Svensk Näringslivs Lars Beckman fortsätter med sina lobbyartiklar för att slå blå dunster i Gävleborgarnas ögon. Nu senast i en debattartikel som var införd den 18 september, Förbifart Stockholm – bra för Gävleborg.
Nej, Lars Beckman Förbifart Stockholm är inte bra för Gävleborg.

Annons

Lars Beckman hyser uppenbart inga betänkligheter beträffande de enorma statliga skatteinvesteringarna i Stockholms vägar och spår kontra den i de närmaste försumbara återinvesteringarna av statliga skattemedel i region Gävleborgs vägar och järnvägar.

Över 100 miljarder kronor är Storstockholm tilldelade ur statskassan för den närmaste tioårsperioden. Att jämföra med knappt en miljard kronor till Gävleborgs vägar under samma tidsperiod.

Hur många arbetstillfällen tillför statskassan Storstockholm kontra de blygsamma statliga investeringarna i region Gävleborg?

Med tumregeln; Investering av en miljon kronor genererar ett årsarbete. så ger det vid hand att statskassan tilldelar Storstockholm 10 000 personer helårsjobb i 10 års tid framåt. Att jämföra med de statliga investeringarna i Gävleborg där endast 87 personer får sin sysselsättning tryggad de närmaste 10 åren.

Samma sak upprepas som föregående tioårsperiod som avlöste 1990-talets ”Dennispaket” på också 100 miljarder kronor ur statskassan till Stockholms innerstads gator och spårbundna trafik.

Förbifart Stockholm är bara en av tiotalet mångmiljardprojekt i vår huvudstad betalda ur statskassan för att skapa översysselsättning och ekonomisk tvångsinflyttning till Storstockholm. Inflyttning är Stockholms enda tillväxtpotential betald med landets skattemedel.

Den diametrala motsatsen utsätts framför allt de fem Norrlandslänen för, som årtionde efter årtionde i mer än 50 år tid fråntagits sin rättmätiga andel ur statskassan till sin infrastruktur. Med resultatet industriell nedrustning, låg sysselsättningsgrad och följden avfolkning.

Den politiskt styrda avfolkning, framkallad av statligt ekonomiskt förtryck, är lika tydlig som den ekonomiska övergödningen av Storstockholm för att framkalla inflyttning.

Norrländsk regional samling.

Mer läsning

Annons