Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övergiven älgkalv räddades med musikprofilens turnébuss till Järvzoo

Erik Brodén och hans familj befann sig i Eskilstuna när den utmärglade älgkalven hittades på hans frus familjegård. Efter att de fått kalven på benen tog de med honom i turnébussen och körde 35 mil norrut till Järvzoo.

Det var i Eskilstuna på Karin Ernryd Brodéns föräldragård som älgkalven hittades liggande mot stallets husvägg under söndagsmorgonen.

– Älgkalven var utmärglad och orkade inte ens lyfta på huvudet, säger Erik Brodén som kände att de var tvungna att agera snabbt för att rädda den lilles liv.

– Vi förstod inte riktigt hur han kunde ha tagit sig dit, det är precis vid stadsgränsen nära E20 mellan grusvägar, hus och folk i rörelse. Vi beslöt oss för att kon antagligen inte skulle kunna hitta sin kalv eftersom den var långt ifrån skogsbrynet.

Erik Brodén och hans familj gav älgkalven vatten innan de ringde till Järvzoo för att rådfråga hur de skulle gå till väga.

– Vi fick mata den med lammstart som är en slags välling man ger till nyfödda lamm. Vi matade den var tredje timme under två dygn.

Redan efter ett dygn hade kalven piggnat på sig så mycket att han kunde stå och gå igen. Under tisdagen skulle familjen resa hem till Delsbo och beslutade sig för att ta med sig kalven till Järvzoo.

Läs även: Här räddar han älgkalven

– Jag tog bort sätena längst bak i min cheva turnébuss där han kunde stå raklång. Så bäddade vi där med hästtäcken, så fick han åka 35 mil. Det är inte alla älgkalvar som har åkt turnébuss.

Under de få dagar familjen spenderade med älgkalven blev de fäst vid honom och han vid dem.

– Även om han började att åka där bak ville han gärna inte vara själv så han kröp fram till oss. Tillslut fick Karin sätta sig bak och till att börja med låg han med mulen på hennes fötter och somnade där. Sen kröp han upp i hennes knä och sov där.

När de gjorde ett stopp på vägen, i Tönnebro, var det dags för älgkalven att äta. När Erik stod och blandade lammstart satt ett par i en husvagn och kikade på dem mellan gardinerna.

– Det måste ha sett underligt ut med en skäggig, tatuerad karl som står och blandar välling med en kilossäck. Och nästa steg när jag öppnade dörren och matade en älgkalv. Jag var ju tvungen att gå och förklara för dem.

Paret som visade sig vara turister trodde de sett fel när de först tyckt sig se en älgkalv i bilen och tänkte att det kanske var en stor schäfer som Erik stod och matade.

Se även: TV: Rasmus, 13, berättar om älgkalven som sköts under livesändningen

Detta är några dagar familjen sent kommer att glömma.

– Mina tvillingdöttrar är åtta år och de blev ju älgmammor under dessa dagar. De döpte kalven till Brownie Brodén, säger Erik och fortsätter:

– Det var en märklig dag. När vi lämnade honom på Järvzoo trodde jag att flickorna skulle bli ledsna men de var glada, vinkade och sa: "Vi ses på Järvzoo i sommar". Men när kalven ropade på oss när vi gick var det jag som reagerade, det var heartbreaking för mig.

Om älgkalven kommer att stanna kvar på Järvzoo är ännu inte bestämt.

Läs även: Länsstyrelsen konstaterar: Varg rev älgkalv nära bebyggelse i Knåda