Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överge inte barnhjälpsorganisationerna

Förra veckans debatt om begreppet barnfattigdom blev inte bra.

Annons

Uppdrag Granskning startade med en produktion som lade sedvanlig övervikt på underhållning framför journalistik.

I grunden fanns en relevant poäng; den som talar om samhällsproblem bör sträva efter att ge en så korrekt bild som möjligt. Glidningar som kan tolkas som överdrifter riskerar att leda till precis den situation som flera barnhjälpsorganisationer hamnade i; full uppmärksamhet, men om helt fel saker.

Men istället för en saklig diskussion om begreppet, hur man kan resonera om det, samt konsekvenserna av användningen, blev det för frestande att från reporterns sida ta tillfället i akt att måla en bild av ideella organisationer som lömska och verklighetsfrånvända. Det tog fäste hos dem som var mottagliga för just det budskapet, och somliga trumpetade raskt ut att de aldrig skulle skänka en krona dit mer.

Andra blev så provocerade av att organisationerna överhuvudtaget ifrågasattes, att de gick till storms mot Janne Josefsson för att han alls lyfte frågan. Men det var rätt att lyfta frågan, trots att framställan (som vanligt) var ensidig och hårt dramatiserad.

Ideella organisationer består av människor som inte är mer goda eller förnuftiga än andra, och ibland gör de fel. Det får de ta ansvar för och rätta till. Men misstag eller misskötsel förtar inte det faktum att de har ett viktigt ändamål; i det här fallet barn som far illa på olika sätt.

Även en tv-tittare har ett val. Den slappa reaktionen är att nöja sig med att bli underhållen och förbannad, tro sig ha goda skäl att sluta ge pengar.

Den ansvarstagande agerar på annat sätt; följer upp vad som händer och hur de agerar, kanske själv ger förslag på förbättringar. Men man överger bara inte. Rätt många av de barn och unga som får den där ideella hjälpen har precis den oresonliga livserfarenheten; hur ett enda feltramp får ödesdigra konsekvenser. Just nu har vi tillfälle att bevisa att det skyddsnät som hela samhället utgör är starkare än så.

Tove Lifvendahl

Senior fellow, tankesmedjan Fores

tove.lifvendahl@fores.se

Mer läsning

Annons