Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överdådigt glas i Moviken

Glaskonstnären Elna Jolom står för förnyelsen i Movikens masugn som i år gör uppehåll med sommartraditionen sedan 1997, "Moviken Art". En lyckad scenförändring för en storslagen och krävande konstscen, vilket den gamla masugnen förvandlats till.

Annons

Elna Jolom har gjort sig ett namn med sitt kraftfullt utformade konstglas som blivit internationellt uppmärksammat. Hennes utställning i masugnen heter "Tillväxt" och domineras naturligtvis av glas, men har också verk med inslag av emalj och metall. Det är en stor och givmild utställning som fyller två plan i hyttan med sjuttiotalet verk.

Som glödande punkter i hyttans dunkel lyser Joloms fat, urnor och vaser. Masugnen är ju en lokal som ibland ätit upp sina verk, men tätheten och styrkan i glaset håller hyttan stången. Det är ljusets förtjänst, ljuset hälls in i föremålen, strålar genom dem, lyfter dem. Vore man romantiskt lagd skulle ordet "eteriserar" passa som beskrivning.