Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över hundratusen i skulder

Fem gode män i Bollnäs har 148 000 i obetalda skulder hos kronofogden.

Trots det får de behålla sina uppdrag.

– Det är bara vid ett tillfälle vi har chans att granska ordentligt, säger Annagreta Roos-Stridh, handläggare åt överförmyndarnämnden.

Godmanskap är ett uppdrag som kan innebära att den gode mannen sköter ekonomin för en annan person. Den som utses till god man eller förvaltare ska vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna.

Därtill hör inte betalningsanmärkningar och skulder. Trots det uppgår den samlade obetalda skulden hos fem av kommunens gode män till 148 000 kronor. Något som kommunens handläggare ser allvarligt på.

– Den som har ett godmanskap ska inte själv sitta i en skuldfälla, säger Annagreta Roos-Stridh.

Om dessa personer skulle ansöka om att bli gode män i dag skulle de enligt henne inte bli godkända.

Kontrollen av gode män är emellertid begränsad. Personer som ansöker om godmanskap granskas innan de godkänns, till exempel i polisens belastningsregister, hos Skatteverket och kronofogden.

Därutöver är dock tillsynen näst intill obefintlig. För lite resurser och andra prioriteringar gör att kommunen inte har tid att löpande kolla upp sina gode män.

– Den enda möjligheten för oss att få reda på om allt inte står rätt till är att personer i huvudmannens närhet uppmärksammar signalerna och varnar oss, säger överförmyndarnämndens handläggare.