Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 10 000 lampor pryder familjens trädgård

Kring juletid brukar biltrafiken rulla extra sakta mellan Vågbro och Norrala. Men det beror inte på väglaget utan det uppseendeväckande ljushavet i familjens Sjödins trädgård.

Tiotusentals lampor i olika färger lyser upp decembermörkret hos Irene och Tommy Sjödin i Haga. Hus, buskar, häck och en trähammock har dekorerats med julbelysning.

Parets gemensamma intresse startade med att Tommy Sjödin inte hade tid att hugga en gran till familjen en jul. I stället bockade han några armeringsjärn till en gran som han sedan satte belysning på. I dag, 30 år senare, har intresset för julbelysning vuxit betydligt.

– Då bodde vi i skärgården där det var mörkt och ensamt. I dag har vi över 60 enheter med mellan 10 och 500 lampor i varje, säger Irene Sjödin.

När flyttlasset gick till bostadshuset i Haga följde järngranen med och än i dag pryder den fasaden på parets hus.

Bostaden ligger längs vägen mellan Vågbro och Norrala och bilister som färdas förbi möts av ett väldigt ljushav i mörkret. Många som kör förbi saktar in, medan andra stannar för att fotografera. Den storslagna julbelysningen möter många reaktioner, mestadels positiva.

– Men det är klart att det finns de som tycker att det ser hemskt ut också. Vi brukar få höra att det ser ut som att vi har ett tivoli här, säger Irene Sjödin.

Julbelysningen i parets trädgård ökar från år till år. Inför varje säsong försöker Irene Sjödin hitta på nya konstellationer

I år har paret dock stött på ett problem i julstöket. Linan till den 16 meter höga flaggstången har gått av vilket betyder att en viktig ljusdetalj i den annars så välfyllda trädgården saknas.

Familjen får ofta nyfika frågor om deras intresse men den allra vanligaste handlar om hur hög elförbrukning egentligen är.

– Jag brukar vara lite orolig varje gång jag ska öppna kuverten från elbolaget, men nu när vi mest har led-lampor så brukar det inte vara så farligt, säger Irene Sjödin.

– Och sen måste man ju vara snäll och stödja elbolaget i tuffa tider, skrattar Tommy Sjödin.