Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntat bra bokslut – Bollnäs gör överskott på 71,4 miljoner

 
Bollnäs kommuns budget
Visa alla artiklar

Bollnäs kommun hade budgeterat ett överskott på 10,2 miljoner kronor förra året, men slår målet med stor marginal.

När ekonomichef Åsa Myhrberg drog årsredovisningen för 2015 för kommunstyrelsen var hon på det stora hela positiv. Efter några svajiga år gör Bollnäs kommun ett rejält överskott på 71,4 miljoner kronor, att jämföra med föregående års underskott på 2 miljoner och det budgeterade målet på 10,2 miljoners överskott.

Och då är bara de kommunala nämnderna och förvaltningarnas verksamheter inräknat. Räknar man med de kommunala bolagen är överskottet 84 miljoner kronor.

Läs också: Hon blir Bollnäs nya ekonomichef

– Verksamheterna har totalt gett överskott på 17,5 miljoner och det är jättebra. Om man ska vara lite kritisk ska man in och titta i nämnderna, där finns det delar som inte gått ihop. Vi hade kunnat ha ett ännu större överskott om alla verksamheter klarat sin budget, sa Åsa Myhrberg.

Resten av plusresultatet kommer till stor del från att de bidrag kommunen fått från staten varit större än man räknat med, samt finansiella intäkter.

Av de 48,8 miljoner kronor som Bollnäs fått av staten på grund av den rådande flyktingsituationen har ungefär 4 miljoner plockats ut och redovisats som intäkt för 2015.

Dessutom har man fått återbetalningar från sjukförsäkringsbolaget AFA på 13,6 miljoner kronor.

– Nu får vi nog inga mer pengar därifrån, förklarade Åsa Myhrberg för kulturstyrelsen.

Läs också: I oktober såg det ut som att resultatet skulle bli plus 31 miljoner kronor men dåvarande ekonomichefen var inte imponerad av det.

Nu ska politikerna i kommunfullmäktige ta ställning till hur överskottet ska användas. Enligt det förslag som kommunstyrelsen tagit fram ska drygt 30,7 miljoner kronor överföras till resultatutjämningsreserven, en slags sparkassa inför svårare tider. 10 miljoner ska placeras i den sociala investeringsfonden, som används för att stötta olika typer av sociala projekt.

Samtliga nämnder utom kulturnämnden har levererat ett överskottsresultat, men de flesta kommer inte att få ta med sig de pengarna till årets budget. Undantagen är teknik- och fritidsnämnden, som får behålla drygt 8 miljoner kronor av sitt 14,8 miljoners-överskott, och barn- och utbildningsnämnden som får behålla drygt 5,6 miljoner.

Kulturnämnden, som gjorde ett underskott på 1,5 miljon kronor, skulle enligt kommunens regler egentligen behöva betala tillbaka hela den summan – men föreslås få den summan nedskriven till 750 000 kronor.

Läs också: Kommunernas bolagsvinst – 260 miljoner på fem år

Bollnäs kommuns resultat de senaste åren:

2011: -32,2 miljoner

2012: +27 miljoner

2013: -23,6 miljoner

2014: -2 miljoner

2015: +71,4 miljoner