Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntad gäst kom till författarkväll

Författaren Patrik Godin är aktuell med sin debutbok "Gimokrönikan". I går besökte han biblioteket i Söderhamn som månadens författare. Och i publiken satt hans gamla lärare.

Patrik Godin arbetar till vardags som gymnasielärare i historia, och det märks när han inleder sitt lilla föredrag. Det är en effektiv, pedagogisk genomgång av "Gimokrönikans" handling, av huvudpersonerna i boken och deras relation till varandra. Och till bruksorten Gimo i norra Uppland.

Patrik Godin tar avstamp i bokens omslag, som föreställer ett flerfamiljshus från miljonprogrammets dagar.

– Jag satt på en restaurang med en författarkollega som frågade mig om det var ett foto eller en målning, säger Patrik Godin.

Utifrån den frågeställningen förklarar han sedan att boken har två teman. Ett realistiskt, som sakligt beskriver bruksortens svårigheter att anpassa sig till en ny tid, och så ett mer mystiskt och gåtfullt tema.

– Förhoppningen är att boken ska vara en blandning av foto och måleri, sammanfattar Patrik Godin.

Från sitt lokala perspektiv tar boken upp många saker som är allmängiltiga för bruksorter, och för det svenska samhället i stort. Så som unga människors vilsenhet inför livets alla möjligheter, och förhållandet mellan gamla och nya invånare.

– Vi-och-de-aspekten blir tydligare på små orter, säger Patrik Godin.

När frågestunden tar vid, visar det sig att det finns en alldeles särskild gäst i publiken. Det är Elisabeth Sundh som arbetat som lärare i Gimo, och bland annat varit Patrik Godins klassföreståndare. I våras gick hon i pension och flyttade upp till Söderala så sent som i söndags. Att hon kom hit i kväll var en ren slump.

– Jag slog på radion och då var det intervju med Patrik. Han pratade om en bok som han skulle prata mer om i Söderhamn. Jag gick in på nätet och såg att boken handlade om Gimo. Då tänkte jag jippi! säger Elisabeth Sundh.

"Gimokrönikan" är ingen självbiografisk bok, men Patrik Godin har använt egna erfarenheter för att beskriva samhället som han minns det från sin uppväxt. Bland annat finns Vallonskolan med, där Elisabeth Sundh en gång i tiden undervisade honom i hemkunskap.

Innan hon går köper hon ett signerat exemplar av "Gimokrönikan".