Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanligt varm september

Det är fortfarande sommar, enligt meteorologernas definition. De kan inte ens se hösten i kikaren.

September är ovanligt varm i Hälsingland. I början av månaden var temperaturen bortåt nio grader över det normala.

Sett till hela månaden hittills är det tre till fyra grader högre än normalt. I Söderhamn är dygnsmedeltemperaturen 15,4 mot normala 11,5.

- Det är en väldigt varm september. Då frågar man sig ju när det blir bakslag. Men så långt vi kan se ser vi ingen kyla, säger John Ekwall på SMHI.

Det handlar om 10-14 dagar framåt.

Förklaringen är att vi har ett så kallat sydostläge. Som vanligt med Sveriges väder alltså, att det kommer från brittiska öarna. Och där är det fortfarande varmt.

Meteorologerna anser att det är höst när dygnets medeltemperatur är under 10 grader och faller. Det brukar ske just nu, i mitten av september.

Om man tittar på naturen ser det lite höstigare ut. Åtminstone björkarna börjar tappa sina löv. Träden har bra koll på almanackan. Det beror på att de inte funderar så mycket över temperaturen, utan över hur många timmar det är ljust.

- Träden tänker att temperaturen går upp och ner, men solen kan vi lita på. Annars skulle de bli helt galna, säger Ulf Carlberg, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.