Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västergården saknar beslut

/
  • Vad är vitsen med att försöka hitta fel i hanteringen? Vad jag förstår så tycker både Centern och Kristdemokraterna att Västergårdens förskola är en bra tillfällig lösning, säger Håkan Englund här tillsammans med förskolechef Ruth Björling Eriksson utanför Västergården.

Det finns inget formellt politiskt beslut i barn- och skolnämnden om att öppna en förskoleavdelning i Västergården i Edsbyn. Det strider därför mot kommunallagen. Det anser oppositionens Hans Jonsson (C), Karl-Gunnar Landar (C) och Jennie Forsblom (KD).

Annons

I fredags rapporterade Ljusnan om att Västergårdens förskola har öppnat för att lätta på trycket när det gäller förskoleplatser i Edsbyn. När Hans Jonsson i barn- och skolnämnden ville ta upp ärendet om att fatta beslut om öppnandet, så nekade nämndens ordförande Håkan Englund (S) det.

Håkan Englund menar att beslutet ryms inom den delegeringsordning (vilka beslut som kan fattas utanför nämnden) som nämnden antog i våras. Västergårdens förskola ryms inom given budget och ingen ny personal har behövt anställas. Västergården är kommunens egen lokal. Därför behövs inget beslut i nämnden, enligt Englund.

– Dessutom redogjorde förskolechef Ruth Björling Eriksson för planerna vid nämndens sammanträde för drygt en månad sedan. Då hade ingen några invändningar och alla verkade nöjda, säger Håkan Englund (S).

– Detta är en ordnings- och demokratifråga. Till de få ärenden som inte får delegeras hör bland annat ärenden som handlar ändring av verksamhetens mål, inriktning, omfattning samt kvalitet. Vi tycker att öppnar man en förskola så är det en ändring av verksamhetens omfattning, säger Hans Jonsson (C).

– Så därför, för att följa kommunallagen, så måste nämnden ta ett beslut om öppnande av Västergårdens förskoleavdelning.

Hans Jonsson tycker dock det är bra att antalet förskoleplatser har ökat.

Mer läsning

Annons