Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargreservat i Lappland

/
  • Vi kan få samma utveckling som i Finland. Där har vargen på två år försvunnit genom illegal jakt med gift som läggs ut. Man har hittat varg som har haft gift i sig. I Sverige ökar vargen med 20 procent per år, säger Karl Hedin.
  • När Jägarnas riksförbund i Woxnadalen bjöd in till träff med Karl Hedin i Edsbyverkens matsal strömmade åhörarna till.
  • – Vår slutsats av detta var att våra folkvalda bryr sig inte. Eller så tycker de frågan är för farlig. Eller så kan de inget om frågan, säger Karl Hedin.

En lösning på vargfrågan skulle vara att skapa ett vargreservat till exempel norr om Torne älv. En annan lösning är att begränsa vargstammen till max två revir per län och att förvaltningen, avskjutningen, sköts av staten.

Annons

Det var några förslag Karl Hedin presenterade, när han häromkvällen föreläste i Edsbyverkens matsal som var mycket välbesökt. Vargfrågan engagerar många och Karl Hedin, Sten Bergh och Anders Runnérus beslöt för några år sedan att börja studera frågan ingående.

De gav först ut boken Varg och landsbygdsboende och nu skriften Vargförvaltning i förfall - destruktiv landbygspolitik, som de ser som ett inlägg i debatten innan den Liljelundska rovdjursutredningen kommer att presenteras längre fram i år.

De hoppas också att uppgifterna de har tagit fram i både bok och skrift kommer med i underlaget för utredningens slutsatser och förslag.

De kom överraskande fram till att problemet inte är vargen. Problemet är de skador vargen orsakar människan, enligt deras resonemang.

De kom också fram att vargförvaltningen i Sverige måste ändras och är endast möjlig om det finns en lokal acceptans för förvaltningen.

Enligt författarnas resonemang har den förvaltning som har skötts av främst tjänstemän på Naturvårdsverket varit förödande för förtroendet bland brukarna, skogsägare, fäbodbrukare med flera.

De föreslår att riksdag och regering flyttar handläggningen av vargförvaltningsärenden till någon annan myndighet och även gör klart vilka regler som ska gälla.

– Det är brukarna som äger problemet och det är en stor grupp. De är mellan en halv och en miljon personer. Indirekt äger även politikerna problemet. Men de har inte förstått det än, säger Karl Hedin.

När boken Varg och landsbygdsboende hade givits ut gjorde författarna ett stort utskick till landets samtliga 349 riksdagsmän. Ingen svarade på utskicket och de beslutade då att skriva ett mail som skickades ut till alla där man frågade om riksdagsledamöterna hade fått boken, om de hade läst den och vad de tyckte.

Ingen svarade heller på det uppropet. Semestern kom och man skrev istället till riksdagsledamöternas hemadresser med samma frågor.

Då fick man nio svar. Åtta svarade att de inte hade fått boken och den nioende svarade att det var någon annan i partiet som sysslade med just denna fråga.

– Vår slutsats av detta var att våra folkvalda bryr sig inte. Eller så tycker de frågan är för farlig. Eller så kan de inget om frågan, säger Karl Hedin.

Enligt hans resonemang är det andra personer som är drivare, som tar hand om problemet och som ska leda det till en lösning. Han ser att det i dag är tjänstemännen vid Naturvårdsverket och deras förlängda arm tjänstemännen ute på länsstyrelserna. Han ser också att de finns inom vissa media och åklagarmyndigheten.

Slutsatsen är kontroversiell. Drivarna vill lösa problemet genom att trötta ut brukarna i Mellansverige så de slutar jaga och avla får med mera, enligt detta resonemang.

Drivarna är ingen stor grupp. De består, enligt författarnas uträkning, av 40 personer.

Mer läsning

Annons