Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen ska jagas bort från bebyggelsen

Länsstyrelsen har fått i uppdrag av polisen att skrämma bort vargen från samhället.

Annons

Länsstyrelsens rovsdjurstelefon har stundtals gått varm de senaste dagarna, det efter att människor har sett varg nära bebyggelse i Alfta. Handläggare Sara Sundin vågar inte svara säkert på om det är en eller flera vargar, men det mesta tyder på att det är en individ. Klart är i alla fall att de fått i uppdrag av polisen att skrämma bort vargen från samhället.

- Vi har beredskap för att skrämma iväg vargen. En metod kan vara med ett skrämskott som ger ett rejält oljud som vi skjuter i luften om vi kommer nära vargen, säger Sara Sundin.
Därför är länsstyrelsen extra tacksam för alla vargobservationer de får in, både via telefon och internet.


- Många som ringer till oss är oroliga och det är upp till var och en om man vill vistas i skogen där man sett varg. Men alla djurägare har enligt jaktförordningens paragraf 28 rätt att skydda sina tamdjur om en varg attackerar, säger Sara Sundin och fortsätter:

- Det här är ett ovanligt beteende men det kan uppstå när ungvargar blir utstötta ur flocken. Det är inget onaturligt i det men det blir olyckliga konsekvenser när de kommer nära samhället. Vargar är flockdjur och sannolikt ska den här vargen eller vargarna skapa en ny flock.


Länsstyrelsen har inte fått in någon skyddsjaktansökan på den närgångna vargen.

Mer läsning

Annons