Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Var ska vi äta nu då?"

/
  • Gunbritt Larsson och Barbro Ladänges äter lunch tillsammans på Gyllengården varje dag.
  • Hasse Wennberg har sin fru på Gyllengården och brukar både äta lunch och hälsa på henne här om dagarna.
  • En lapp på dörren till matsalen tipsar om att pensionärerna i stället kan åka till Alfta för att äta.

Gyllengårdens matsal är mer än bara en matsal. Det är pensionärerna som kommer hit överens om. Här får man både mat, en kopp kaffe och en stunds värdefullt umgänge varje dag.

Men om mindre än tre veckor stänger matsalen för gott och en skylt på dörren hänvisar till – Alfta.

– Var ska vi äta någonstans nu, vi som inte kan laga mat själva, undrar Rune Lundin.

Annons

Det är en kvart kvar tills Gyllengårdens matsal öppnar och i dag ska det serveras indisk korvgryta. Utanför entrén sitter ett tiotal personer och väntar.

De flesta kommer hit varje dag, både vardagar och helger, och äter lunch tillsammans – inte bara för matens skull utan också för umgänget.

– Det är därför vi är här så tidigt, så man får sitta och prata med varandra länge. Annars har man ju ingen att prata med, säger Barbro Ladänges.

Men nu är det snart slut med lunchserveringen. Om mindre än tre veckor stänger man köket och bland lunchgästerna är oron stor över vad som ska ersätta den. Hasse Wennberg ringde själv till kommunen och krävde svar. Men svaret han fick var inget som minskade oron:

– Dagen efter satt det en lapp på dörren här om att vi är välkomna till Alfta för att äta på Sunnangården. Men många som kommer hit bor i närheten, har käpp eller rullator och går hit. Hur ska de ta sig till Alfta? Det går aldrig. Några av oss har ju bil och kan köra men inte alla, säger han.

– Och tar man bussen kommer man bara till Knaggatorget, sen är det långt att gå och det orkar man inte, säger Erik Björk.

Pensionärerna är både besvikna och upprörda över att matsalen stänger.

– Det är bedrövligt. Mer än bedrövligt, tycker Barbro Ladänges.

Mer läsning

Annons