Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vängsbo får fiber

/
  • På tisdagen hade grävmaskinen hunnit till Nygårds i Vängsbo, ungefär så långt går man i första etappen. Steg två har än så länge ytterligare fem-sex intressenter.
  • Andreas och Erika Eriksson med lille Erik hos Nygårds i Vängsbo ser fram emot den nya tekniken. De hoppas på bättre telefoni.
  • Längs vägen i byn Vängsbo kan man i dagarna se dessa skyltar - Fiber till folket. De signalerar också var fiberkabeln ska dras in.
  • Staffan Iljegård och Håkan Olpers tycker det känns fantastiskt att det har gått så fort att få den nya tekniken till byn.
  • Fiberkabel drogs först till bönhuset, längst till vänster i bild, för cirka 10 år sedan.
  • Under vägarna gräver man ner detta gula elrör, som fiberkabeln ligger i, eftersom trycket på röret blir extra högt där när fordon passerar.
  • Staffan Iljegård funderar att även välja tv via fiber, i så fall försvinner parabolerna på husväggen.
  • Snart kommer även kabel att grävas ner till husen.

Den som kör genom byn Vängsbo, öster om Edsbyn, ser en rad skyltar efter vägen. Fiber till folket står det på skyltarna. Nio gårdar är på väg att via Helsinge Net få fiberkabel nergrävd. På tisdagen hade grävmaskinen som jobbar på NCC:s uppdrag hunnit till Nygårds.

Annons

Gårdens Erika och Andreas Eriksson och lille Erik passade på att gå utanför grinden och titta på, när grävskopan letade sig ner i vägen.

– Det här får man inte missa. Vi har haft mycket fel på telefonlinjen och en av tjänsterna via fibern är telefon, säger Andreas Eriksson.

– Vi känner att vi följa med tekniken och in i framtiden, säger Erika Eriksson.

Det är Håkan Olpers i byn som tog kontakt med Helsinge Net, efter att ha läst om projektet Fiber till byn som sker med hjälp av EU:s Mål 2-program.

– Det började med att vi hade problem med den fasta telefonin. Innan Helsinge Net hade informationsmöte i grannbyn Långhed tog jag kontakt med dom och hörde mig för om möjligheterna för Vängsbo. Jag fick 10 lappar, intresseanmälningar, som skulle bli påskrivna. Jag var sedan till nio gårdar och fick först åtta ja och ett nej och på den vägen är det, säger Håkan Olpers.

I första skedet finns det tre tjänster att välja på telefon, tv och internet. Håkan kommer nog att välja alla tre tjänsterna.

Mer läsning

Annons