Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt Volasdag

/
  • Freja Fritz, 5 år från Alfta, passade på att mata hästarna.– Jag tycker om att klappa dem, de är snälla, sade hon.
  • Per-Olof Elfstrand och Lasse Jonsson sågar brädor på gammalt vis, framför många nyfikna besökare.
  • Aina Lind kavlar ut väldigt goda Ovanåkers mjukbulla som ska in i den vedeldade ugnen. – Jag tror det här är sjunde året vi är här, jag kavlar och syrran gräddar, sade hon.
  • Handslaget, en förenings om ägnar sig åt repslageri, tog sig ändå från Jättendal för att delta efter en inbjudan. – Vi är den enda gruppen i Sverige som håller på med det här, sade Karin Magnusson.

Fint väder, gott om besökare och mycket sysslande. Volasdagen på Mårtesgården blev ovanligt lyckad i år.

– Vi är jättenöjda och som jag har uppfattat det var besökarna nöjda också, säger Elisabeth Eriksson vid Ovanåkers hembygdsförening.

Annons

Förra året var vädret katastrofalt dåligt under Volasdagen, något som drog ned antalet besökare ordentligt, till bara ett par hundra. Det problemet fanns inte i år. Molnen täckte inledningsvis Mårtesgården men sedan tittade solen fram, utan att göra söndagseftermiddagen för het.

– Vi hade drygt 1100 besökare i år och det betraktar vi som bra. Tidigare år har vi legat under 1000-strecket så vi ökat några 100, sade Elisabeth Eriksson, ordförande för Ovanåkers hembygdsförening, efter dagen.

Sara Bomark, 16 år, och Ronja Stech, 15 år, var två av dem som höll på med sysslor under dagen. Sara Omark vävde band till dräkter medan Ronja Stech gjorde kavelfransar.

– Man får klä upp sig lite och så är det roligt att kunna göra saker som nästan ingen annan kan göra nu för tiden, sade Ronja Stech om vad det är som lockar.

Både Sara och Ronja har varit med tidigare år, Sara sedan hon var 11 år och Ronja en gång tidigare.

– Min farfar har alltid jobbat här och gjort blykulor. Jag tyckte om att se honom i tåget och ville vara med en gång, och är man med en gång så blir man fast, säger Sara Omark om hur hon började.

Familjen Anna-Karin Johansson och Michael Davidsson, med barnen Kalle och Elna, var några av besökarna som tog sig till Volasdagen, och för barnen var det djuren som var populärast.

– Det hör till att komma hit, det är tradition. Förr deltog jag men det är många år sedan nu, sade Anna-Karin Johansson.

Mer läsning

Annons