Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vägen inbjuder till street racing"

/
  • Stefan Hälsing, Christian Olars, Dagmara Hälsing och Elin Olars har lämnat in ett medborgarförslag, undertecknat av ett 30-tal grannar, som kräver att hastigheten längs Västergatan sänks.

Barn som cyklar och leker, folk som promenerar – och tung trafik som kör långt över hastighetsbegränsningarna. Så ser det ut på Västergatan, men nu kräver de boende på gatan förändring.
– Som vägen ser ut i dag bjuder den ju in till att gasa på, säger Stefan Hälsing.

Annons

Det är inte bara på Långgatan det är problem med buskörning i Edsbyn. På Västergatan, som går parallellt med Långgatan, har de boende nu tröttnat på att det ständigt blåser förbi både bilar och lastbilar i höga hastigheter.

– Det här är mer än buskörning, det är dagtid och all trafik. Det kommer leveranser till ICA, folk använder det som genomfartsled och det är inte många som kör 50 här, säger Stefan Hälsing som bor på Västergatan.

Ljusnan har tidigare berättat om bekymren med buskörning i centrala Edsbyn. Boende kring Långgatan har bland annat vittnat om kappkörning och bilar som sladdat upp på trottoarerna. Och familjerna på Västergatan stämmer in i den bilden:

– Det är så hemska hastigheter, det finns inte en chans att de hinner stanna om det kommer ut någon på vägen. Och det är obehagligt att det pågår så tidigt om dagarna, när folk är ute och rör sig, säger Christian Olars.

Nu har de samlat in ett 30-tal namnunderskrifter i grannskapet och tillsammans lämnat in ett medborgarförslag till kommunen. Där kräver man att kommunledningen tar tag i frågan om fort- och buskörning i centrala Edsbyn – och framför allt att de gör något åt Västergatan.

– Vi vill att de gör något slags fartdämpande åtgärd. Och gärna också en hastighetssänkning till 30 kilometer i timmen.

Helst skulle de se både vägbulor och att vägen gjordes smalare.

– Den här vägen är en enda lång raksträcka. Den inbjuder mer eller mindre till street racing, och så blir det ibland också. Vi måste göra något, säger Olars.

Mer läsning

Annons