Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjar till miljöministern om ny rovdjurspolitik

/

Den nuvarande rovdjurspolitiken fungerar inte. Det anser Centerpartiet i Ovanåker, som nu vädjar till miljöminister Lena Ek om hjälp.
– Vi hoppas att regeringen tar till sig det här, säger Hans Jonsson, Centerpartiets gruppledare i kommunen.

Annons

"I Ovanåkers kommun upplever många medborgare stor otrygghet med anledning av det starka rovdjurstrycket. Många medborgare anser att de under de senaste åren fått avsevärt försämrade möjligheter till friluftsliv, jakt och djurhållning." Så skriver Centerpartiet i Ovanåker i en skrivelse som på måndagen skickades till partikollegan miljöminister Lena Ek.

Det var vid årsmötet med Centerpartiets kommunkrets i februari som det fattades beslut om att göra en skrivelse som skulle skickas till miljöministern.

– Här är det varg som är det stora problemet. Vi har haft flera incidenter där hundar blivit attackerade, till exempel. Och när licensjakten försvann skulle vi få möjlighet till skyddsjakt på problemindivider i stället men såvitt jag vet har det inte beviljats en enda skyddsjakt på varg i hela Gävleborg, säger Jonsson.

Samtidigt påpekar han att det största problemet är att det inte finns någon förvaltningsplan för rovdjursstammen.

– Vi har haft jakt på vissa djur men ändå ingen förvaltningsplan, och det är något som EU har klagat mycket på, säger Jonsson.

Nu vill Ovanåkerscentern att regeringen skyndar på arbetet med en förvaltningsplan – en förutsättning för att det så småningom ska kunna bli licensjakt på varg igen.

– Kanske kan de även följa upp hur länsstyrelserna beviljar skyddsjakt, och på vilka grunder.

Skrivelsen är undertecknad av Hans Jonsson, Björn Mårtensson som är kommunkretsens ordförande, samt Gunnar Sigfridsson som var ordförande för kretsårsmötet.

Mer läsning

Annons