Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vad ska vi göra för att få stopp på det?"

/
  • Där den tre kilometer långa kulturstigen börjar har skogsägarna satt upp plastband för att varna om att skogen är skyddsvärd. Men det har inte spelat någon roll – i stället hittade de sönderkörda plastband.
  • Den gamla kulturstigen är mer eller mindre sönderkörd hela vägen genom skogen.

Plastbanden och skyltarna gjorde ingen nytta. Den skyddsvärda skogen, full av ovanliga insekts- och växtarter, har ändå fått påhälsning. Spåren efter motorfordonen är djupa i myrmarken.

– Det kommer att ta decennier innan skogen har läkt, säger en av skogsägarna.

Annons

Strax utanför Söderomsjön ligger ett skogsområde som klassas som Natura 2000-område av länsstyrelsen och Naturvårdsverket. En å utgör länets främsta reproduktionsområde för pärlmusslan – som är fridlyst. Och i myrarna som omger den har man hittat flera olika insektsarter som inte finns någon annanstans i hela Hälsingland.

Vintertid går en skoterled genom området, och nu är det någon eller några som bestämt sig för att använda leden även sommartid – på fyrhjuling eller crosscykel.

– Som markägare blev man nästan gråtfärdig när man såg det här, säger en av ägarna i området och pekar på hjulspåren i marken.

Den gamla skyddsvärda vintervägen, som går genom skogen, är bitvis helt sönderkörd och går inte att använda över huvud taget.

Händelsen är polisanmäld och polis har också varit på plats och fotograferat skadorna. Men enligt rotelchef Sune Nordh är risken stor att brottet inte klaras upp.

– Får vi inte in tips på vilka det här kan röra sig om, är det inte mycket vi kan göra.

Skogsägarna har satt upp plastband och skyltar som berättar om att skogen är skyddsvärd. Men det har inte hållit fordonen borta. Och vad de kan göra mer, för att undvika påhälsning, har polisen inga råd om:

– Det enda de kan göra är att vädja om att människorna som sitter på de här fordonen förstår att det inte går att köra dem var som helst och hur som helst. Man måste tro att människorna har ett förstånd och kan göra den bedömningen själva. Men tyvärr finns det ju avarter när det gäller de flesta av fordonen.

Mer läsning

Annons