Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckling av tätorterna i fokus

/
  • Utveckling av tätorterna Alfta och Edsbyn står i fokus i den nya översiktsplanen.

Översiktsplanen för utvecklingen i Ovanåkers kommun finns nu ute för samråd.
– Det sociala livet är viktigt för att människor ska må bra, säger Yoomi Renström, kommunalråd.

Annons

En översiktsplan är enkelt uttryckt kommunens framtidsplaner för hur mark och vatten ska användas inom kommungränsen. Att ta fram en sådan innebär en lång process. Under ungefär fem år har Ovanåkers kommun arbetat med att få fram en ny plan och nu ligger den ute för samråd. Därmed finns det möjlighet för allmänheten och olika aktörer att komma med synpunkter.

Yoomi Renström, kommunalråd, berättar att en skillnad mot för tidigare översiktsplaner är att ett människoperspektiv på den fysiska miljön nu inkluderats.

– Vi har försökt att tänka bredare än bara mark och vatten. Det sociala livet är viktigt för att människor ska må bra. Vad behövs för att skapa trygga platser och mötesplatser? säger hon.

Hon tycker att det viktigaste i den nya översiktsplanen är att inriktningen är mer koncentrerad istället för att fokusera på allt. Och det är utveckling i tätorterna Alfta och Edsbyn som man har gått på djupet med i den nya planen.

– Hur kan vi utveckla Alfta och Edsbyn så att de kompletterar varandra i stället för att konkurrera med varandra? Vi vill profilera dem med hjälp av deras styrkor och särdrag för att göra dem attraktiva, säger Yoomi Renström.

I en översiktsplan anges generella översiktsmål och därför kan det ofta framstå som att penseldragen är väldigt stora.

– Det är så det måste vara eftersom det ska kunna gynna alla. Det ska vara så brett förankrat som möjligt och saker och ting kan ju förändras. Det här är en långsiktig vision, berättar Erik Lundh, fysisk planerare på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

Den som vill komma med synpunkter på översiktsplanen har fram till den 15 oktober på sig. Sedan är det dags för den politiska processen att ta vid igen.

Mer läsning

Annons