Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningen om Öjollas-branden klar

Branden i hyreshuset vid Öjollasbacken i Edsbyn fick ett mycket snabbt förlopp. En bidragande orsak till det var takets konstruktion.

Annons

Till en början nådde rökgaserna den osektionerade vinden via en balkongdörr som troligen stod på glänt i den lägenhet där branden började.

Sedan har rökgaserna spridit sig till vinden via köks- och vardagsrumsfönstren när de krossats på grund av hettan. När temperaturen uppe på vinden blev tillräckligt hög har brandgaserna antänts och hela vindsutrymmet har börjat brinna plus tak.

Det kommer fram i den fördjupade olycksutredning om Öjollasbranden, som nu är klar. Den är framarbetad av brandinspektör och olycksutredare Per Ringqvist.

På tisdagen presenterade han sin utredning tillsammans med räddningschef John-Erik Jansson för alla inblandade under räddningsinsatsen.

– Ni ska vara nöjda med hur den totala räddningsinsatsen har bedrivits. Det hade kunnat sluta mycket värre, sade Per Ringqvist.

Han berömmer särskilt hemtjänstens personal som utförde en heroisk insats, när personalen räddade livet på den kvinna som bodde i den lägenhet där branden startade.

Dock är det inte klart vad som orsakade branden. Rester efter levande ljus och cigaretter hittades i brandresterna i vardagsrummet, något som enligt utredningen kan vara en möjlig orsak till att branden startade. Mycket talar för att branden startade i soffan i vardagsrummet.

Räddningstjänsten i södra Hälsingland får godkänt i utredningen, men det finns enligt Ringqvist en del brister som det är viktigt att fördjupa sig i.

En allvarlig säkerhetsbrist var att den livräddande rökdykarinsatsen i början av släckningen skedde utan att rökdykarledaren hade vare sig radiokontakt eller ögonkontakt med sina rökdykare, som inte hade någon rökdykarradio i sin ansiktsmask utan en handenhet.

En annan brist är att det förekommit två sorters brandpostnycklar.

Mer läsning

Annons