Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmaning: Hemtjänsten behöver rekrytera ny personal

/
  • Sune Eriksson flyttade från Fullsborn till Edsbyn för fem år sedan. Här hjälper Lena Johansson från hemtjänsten honom med bäddningen.
  • Sune Eriksson i Edsbyn får besök av hemtjänsten fyra gånger per dag. Här hjälper Lena Johansson honom med lunchen. Även Lena konstaterar att arbetet har förändrats och blivit stressigare sedan hon började jobba.

Hemtjänsten står inför en stor utmaning. Det är att rekrytera ny personal, som ska ersätta de som går i pension under de närmaste tio åren

Annons

– Största problemet som jag ser det, som arbetsplatsombud, är bristen på undersköterskor. I dag är de flesta som jobbar inom hemtjänsten mellan 45 och 60 år. Vilka ska jobba i hemtjänsten om 10 år? Vi har några yngre som nu har börjat jobba. En stor utmaning blir att rekrytera ny personal för att fylla luckorna. Det gäller att få ungdomar att vilja börja jobba med det här, säger Susanne Svensson som jobbar inom hemtjänsten i Edsbyn.

– Jag tror många nysvenskar kommer att rädda det här. Det är jag ganska övertygad om. Jag vet några som går vårdgymnasium i Bollnäs. Kan man bara svenska och har rätt utbildning naturligtvis är det inga problem.

Det handlar nu om att göra jobbet inom hemtjänsten attraktivt, både när det gäller löner och arbetsmiljö.

Läs mer: Nytt gruppboende planeras i Edsbyn

Jobbet inom hemtjänsten har förändrats under de närmare 15 år, som Susanne har jobbat där.

– Jag brukar säga att gruppboendet har flyttat hem. I dag är de som bor hemma mycket sämre, en del är sängliggande, än när jag började. Då var pensionärerna vi mötte friskare, säger Susanne.

Något hon får jobba med och göra påpekanden om som skyddsombud är arbetsmiljön i hemmen, som i vissa fall kan vara trång och bökig.

Arbetsuppgifter som städning och matinköp finns kvar som uppdrag, men det handlar även mer om vård och omsorg i dag eftersom pensionärerna har blivit äldre och hemtjänsten även ger stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och psykiskt funktionshindrade.

Läs mer: Beundransvärda insatser av hemtjänsten

När det gäller personer som får hjälp av hemtjänsten kan det handla om ett åldersspann mellan 67 och 97 år. Omsorgsbehovet skiftar från stöd en gång varannan vecka till sju-åtta besök per dag. Stödet utgår från den biståndsbedömning som är gjord. Tiden för en insats kan också skifta till exempel sex minuter för en insats och 100 minuter för en annan.

Jobbet har blivit tyngre, samtidigt som det finns fler hjälpmedel som för lyft i dag än när Susanne började inom hemtjänsten. Dessutom tycker hon kommunen är duktig på att utbilda hemtjänstpersonalen i förflyttningsteknik för att förebygga skador på axlar och ryggar, som de anställda över 50 år ofta får kämpa med.

Med fler pensionärer och färre personal har jobbet också blivit mycket stressigare än för tio år sedan. Tidigare fanns det tid över, så personalen kunde träffas en stund och prata och ta en kopp kaffe tillsammans.

– Den tiden finns inte i dag. Vi träffas inte så mycket utan är mest ute på fältet. Det är en tuffare planering, säger Susanne.

Känner du att du hinner med det du ska?

– Det får ta den tid det tar. Det är ju människor jag jobbar med. Men visst kan man önska man hade mer tid. Förr fanns tid för att ge lite guldkant i vardagen. Arbetet i hemtjänsten ger fantastiskt mycket. Man skulle egentligen skriva ner allt de gamla berättar.

Många vill hinna prata en stund. Det kan en del av hemtjänstens personal göra samtidigt som man jobbar, medan andra hellre vill jobba undan och sedan prata.

Något som har blivit bättre, enligt Susanne, är när äldre som har varit till sjukhuset nästan omgående skickas hem igen. Hemtjänsten får då rycka ut.

– Visst händer det. Men det händer inte lika ofta som förr. I dag görs en vårdplanering och rehabilitering ingår också.

Läs också: Flytt av Junibackens gruppboende

Mer läsning

Annons