Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprustning behövs

/
  • Gamla landsvägen utanför Edsbyn slingrar efter Voxna älv i en vacker allémiljö och jordbruksbygd.
  • Janne Wahlman vill att kommunen rustar både vid Kyrktjärn i Alfta och Gamla landsvägen utanför Edsbyn. Nu har även badbryggan vid Nabban kollapsat, konstaterar han.
  • Janne Wahlman konstaterar att Kyrktjärn är Alftas skyltfönster vid östra infarten till kommunen.
  • – Det är två unika miljöer som under senare år tyvärr delvis har kommit att förfalla. Synd, inte bara för oss kommuninnevånare, utan även en plump då vi marknadsför vår vackra natur i olika media, anser Janne Wahlman.

Området runt Kyrktjärn i Alfta och Gamla landsvägen i Edsbyn förfaller. Därför borde båda rustas.

Annons

Det föreslår nu Vänsterpartiets Janne Wahlman i en motion.

Han har under åren vandrat runt Kyrktjärn i Alfta och även emellanåt cyklat utefter Gamla landsvägen i Edsbyn.

Det var ett samarbete mellan Alfta fiskevårdsförening, arbetsförmedlingen och kommunen som ledde till att det byggdes handikappbryggor och landgångar. Stigarna runt Kyrktjärn blev röjda och iordningställda. Det var för cirka 10 år sedan.

– I dag finns inte mycket kvar av det som en gång var en tillgång för kommuninnevånarna och rastande turister. Trasiga bryggor, en del ligger till och med på land. Landgångar där plankor fattas eller är lösa. Stigar som sedan en tid är oröjda och försvårar promenader runt tjärnen, skriver Janne Wahlman.

Han skriver vidare att Gamla landsvägen är en unik vägsträcka som påminner om äldre tiders grusvägar. Vägen slingrar efter Voxna älv i en vacker allémiljö och jordbruksbygd.

– Tyvärr har jag upplevt vid cykelturer under senare år att vägens standard har försämrats för cyklister. Djupa gropar och större stenar finns i vägbanan, enligt Janne Wahlman.

Han konstaterar att Gamla landsvägen bjuder på en rofylld atmosfär, jämfört med intilliggande väg 301 med hastande personbilar och tung trafik.

Därför vill han att både Gamla landsvägen och området runt Kyrktjärn rustas upp inför 2013.

Mer läsning

Annons