Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Undrar hur de ska få det att fungera"

Kritiken mot omorganisationen inom hemtjänsten kommer både från Kommunal och från de anställda. Flera av de som ska omplaceras är både chockade, ledsna – och förvånade.

– Är inte det här diskriminering, undrar en av de berörda.

Annons

Totalt nedtryckta. Så beskriver en av de berörda hur de anställda känner sig, efter beskedet att de måste byta arbetsplats i november.

– Det är många som är arga och ledsna. Och så undrar man om inte det här är diskriminering? Om vi hade haft handikapp till exempel, då skulle de aldrig ha fått göra så här, säger hen.

Fackförbundet Kommunal har varit med och förhandlat om omorganisationen av hemtjänsten och Annelie Henrysson, ordförande Kommunal Ovanåker, är inte heller helt nöjd:

– Jag förstår arbetsgivaren utifrån systemet. Men samtidigt kan man fundera över hur man behandlar människor som har jobbat i hemtjänsten i 30 år och som har fungerat, som måste omplaceras bara för att man fått in ett nytt system. Det är lite märkligt, säger Annelie Henrysson.

Dessutom, påpekar Henrysson, är det inte helt otänkbart att de som omplacerats ändå kommer att få jobba inom hemtjänsten. De har nämligen hamnat i resursenheten – där även hemtjänsten hittar sina vikarier om någon blir sjuk.

– Och då måste den som planerar ändå känna till vilka som till exempel är allergiska. Själva tänket runt det där har jag inte riktigt... Jag förstår inte hur de ska få ihop det.

Eftersom ingen av de anställda förlorar jobben, utan bara omplaceras, var förhandlingssituationen svår, menar Henrysson:

– Vi kan ju inte säga och göra så mycket, i och med att alla får behålla jobben. Men visst har man sina funderingar om hur det ska fungera.

Mer läsning

Annons