Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulander: "Visst har vi tid, råd och möjlighet att hjälpa"

Flyktingkatastrofen får många att fly till Sverige. Även i Hälsingland kommer flyktingmottagandet att öka, meddelar Lars Ulander på Migrationsverket i Söderhamn.

Annons

Flyktingströmmarna till Europa och Sverige fortsätter att sätta press på myndigheterna. Upp emot 4 000 migranter i veckan kommer för tillfället till Sverige, främst via Malmö och Göteborg.

För att öka mottagningskapaciteten har det tidigare asylboendet i Alfta utsetts till ett så kallat ankomstboende, nu under ledning av Bert Karlssons företag Jokarjo AB .

– Det innebär att vi får en beredskapsuppgift att avlasta ankomstenheterna i Sverige som just nu svämmar över på grund av den ökade inströmningen, säger Lars Ulander, enhetschef på myndighetens mottagningsenhet i Söderhamn.

Det tidigare asylboendet i Alfta Qurens lokaler fick i våras avvecklas efter att bolaget bakom slarvat med F-skattsedeln.

Vad är det för skillnad nu?

– De föll bort på grund av att de inte hade lämnat in någon F-skattsedel. I övrigt var anläggningen okej. Nu hyr de ut till Bert i stället.

Granberg om att Bert tar över Alfta Quren: "Det här kommer bli bra"

Enligt Lars Ulander finns det fyra, fem ankomstboenden i Sverige med ungefär 2 000 platser. Dessa skiljer sig mot vanliga asylboenden.

– Det här är ett så kallat ankomstboende. Internt brukar vi kalla våra boenden för steg 1, 2 och 3. Steg 1 är ett ankomstboende, den första platsen asylsökande kommer till för att sedan skickas vidare till antingen ett steg 2 eller 3-boende. Steg 2 är boenden för personer utan uppenbara asylskäl vars ärenden ska hanteras inom 30 dagar. Steg 3 är boenden där personer får bo under tiden deras asylansökan behandlas.

På grund av de ökade flyktingströmmarna in i Europa bör kommunerna i Hälsingland och dess invånare förbereda sig på att ta emot fler människor som flyr.

– Absolut. Visst har vi tid, råd och möjlighet att hjälpa till. Det får vi vara beredda på också. Kraven på Migrationsverket och kommunerna kommer att öka, säger Lars Ulander.

Lyssna: Så här säger Bert Karlsson om övertagandet av Alfta Quren.

Så tycker Alftaborna om Bert Karlssons satsning

Mer läsning