Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingarna blir 65 – bara skägget skiljer dem åt

/
  • Stefan Sandström i Edsbyn och Stellan Mörtsell i Bollnäs är som synes tvillingar. Det enda som skiljer dem åt är skägget.

De gick verkstadsskola och en förberedande vårdyrkesutbildning tillsammans och båda gillar att fiska.
Tvillingarna Stefan Sandström i Edsbyn och Stellan Mörtsell i Bollnäs är lika inte bara till utseendet.

Annons

Enäggstvillingarna Stefan och Stellan är de yngsta av sju syskon och föddes i Hundberg i Västerbottens inland den 3 december 1950. Stefan är äldst, en och en halv timme äldre än Stellan. Det har han påpekat många gånger för sin "lillebror".

När de var fem år gamla flyttade familjen till Gällivare, där deras far fått arbete på sågen. Tvillingarna tyckte att de hade kommit till en "storstad" där det fanns en kiosk som man kunde köpa en "Pixlåå" i, en tablettask av märket Pix.

Efter den obligatoriska sjuåriga folkskolan gick bröderna yrkesskola med verkstadsmekanisk inriktning. När de var 15 år gamla visade lokaltidningen en bild på dem, 195 centimeter långa, med rubriken "Sveriges längsta femtonåriga tvillingar?"

Efter skolan fick båda jobb på sågen som "ströläggare". I samband med permitteringar från sågen började bägge en förberedande vårdyrkesutbildning.

Tvillingarna, som följts åt hela tiden, delade sedan på sig. Stefan fick arbete på Ulleråkers sjukhus och flyttade till Uppsala, medan Stellan blev kvar i Gällivare och jobbade som sjukvårdsbiträde på lasarettet.

En sommar var Stellan nere hos Stefan i Uppsala och arbetade då också på Ulleråker för att därefter återvända till Gällivare.

Stefan gjorde värnplikten i Linköping och "tog värvning" i samband med det. Han fick därefter en tjänst vid flyget och flyttade till Nyköping, där han även bildade familj. Stefan har arbetat inom Flygvapnet ända fram till sin pensionering och har tjänstgjort vid Flygflottiljerna i Nyköping, Söderhamn, Halmstad och slutligen Östersund, där han hade löjtnants grad när han slutade.

Stellan gjorde sin värnplikt i Sollefteå och tillsammans med familjen flyttade han först till Strömsund och så småningom till Bollnäs, där han kompletterade sin grundskoleutbildning på Bollnäs Folkhögskola.

Han fick sedan extra anställning som skötare inom psykiatrin vid Hälsinge sjukhus i Bollnäs. Ganska snart utbildade han sig till skötare och så småningom till sjuksköterska med vidareutbildning inom psykiatrin.

Därefter har han arbetat den mesta tiden som avdelningschef inom psykiatrin och de sista åren inom öppenvården. Stellan har varit fackligt aktiv i hela sitt yrkesverksamma liv.

Fram till 1986 hette båda två Sandström i efternamn men för Stellans familj skedde flera förväxlingar, bland annat vid postutdelning, med andra som hette Sandström. Stellans familj beslöt sig för att byta namn och tog hans mormor Albertinas flicknamn, Mörtsell.

Stefan och Stellan har fortfarande stora likheter, inte minst utseendemässigt. De delar gemensamma intressen som fiske, friluftsliv och musik och har genom åren gjort många fiskeresor tillsammans. Det har blivit resor såväl långt uppe i Jämtland som runtom i Hälsingland och med stora variationer i fiskelyckan.

Men trots att de har gjort mycket tillsammans genom åren, så kommer de inte att fira födelsedagen ihop. Firandet av 65-årsdagen sker på varsitt håll.

Mikael, Magnus, Jörgen, Sara, Ida och Erika

Mer läsning

Annons