Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två schillerstövare attackerade av varg

/
  • Det här är den bästa bilden på sjuårige schillerstövaren Skott, tycker Skotts ägare Hans Johansson som miste sin hund i samband med en rävjakt på söndagen och då en varg kom ikapp hunden.

Den ena schillerstövaren jagade räv. Den andra schillerstövaren drev hare inte långt från den andra hunden. Hunden som jagade räv blev upphunnen av en varg och efter en rejäl kamp mellan hund och varg blev hunden dödad, trots att hunden bar en skyddsväst. Den andra hunden blev skadad.

Annons

Dessa två dramatiska händelser inträffade på Bornasberget som ligger inom Alfta västra viltvårdsområde på söndagen.

Den ena hundägaren Hans Johansson i Runemo berättar att han och två jaktkamrater var ute för att jaga räv. Man hade börjat redan tidigt på morgonen och började sedan om mitt på dagen. Hans schillerstövare sjuårige Skott fick upp spår efter en räv och sprang efter.

En av jaktkamraterna hörde sedan när varg och hund stötte samman. Uppskattningsvis höll kampen mellan hund och varg på i fem-tio minuter. Jaktkamraten satte sig i sin bil och åkte mot den plats där slagsmålet pågick. Det tog bara några minuter.

Men när han kom fram hade det blivit tyst. Efter en stunds letande hittades hunden svårt sargad och död.

Hunden besiktigades på platsen. Det konstaterades då också att det var en varg som hade attackerat hunden. Spår visade att vargen hade kommit i hög fart in i drevlöpan och kom ikapp hunden efter 150 meter.

Hans Johansson konstaterar att han hade skaffat en skyddsväst från Viltskadecenter för att just skydda hunden för varg. Man hade också åkt till Bornasberget för att det inte skulle finnas något vargrevir i området.

Länsstyrelsens naturbevakare, som besiktigade båda hundarna, har dock gjort bedömningen att det håller på att bildas ett nytt vargrevir i området. Man har konstaterat urinmarkeringar som i sin tur ger besked att det är en varghane som har gått till attack.

Hans Johansson sörjer sig hund.

– Det som har hänt är förstås inte roligt. Jag har jagat länge, hela livet. Jag är 56 år nu och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Hans Johansson.

Men det var inte bara Hans Johanssons hund som blev attackerad denna dag. Knappt en timme senare blev en annan schillerstövare attackerad i samband med harjakt vid Bornasberget. Hunden blev biten i korsryggen och det kom blod ur ena mungipan. Den hunden sökte sig tillbaka till sin husse.

Mer läsning

Annons